Izrael se dnes dočká nové vlády vedené Benjaminem Netanjahuem

Nový izraelský premiér Benjamin Netanjahu má dnes parlamentu představit svoji vládu. Půjde o tým složený převážně z pravicových a náboženských stran. Ministrem zahraničí bude Avigdor Lieberman z nacionalistické strany Izrael náš domov, obranu dál povede šéf levicové Strany práce Ehud Barak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu | Foto: AFP

Kvůli snaze vytvořit co nejširší koalici a uspokojit co nejvíce zájemců má být v kabinetu rekordní počet třiceti křesel. Úřad vlády dokonce musel do zasedačky objednat větší stůl.

Polovinu kabinetu bude tvořit pravicový Likud, který vede Netanjahu. Stejný počet politiků má být z ostatních koaličních stran. Po pěti zástupcích mají Izrael náš domov a Strana práce.

U ministra zahraničí Liebermana se pracuje s variantou, že bude muset odstoupit kvůli podezření z praní špinavých peněz. Vláda tedy ještě nezačala, Netanjahu má ale na stole další seznam - náhradníky na vedení izraelské diplomacie.

Netanjahu slíbil, že bude pokračovat v mírovém dialogu s Palestinci. I se Stranou práce ale čelí podezření, že spíš dodrží sliby, které dal svým pravicovým parterům, tedy další osady a žádné vracení okupovaného východního Jeruzaléma do arabských rukou. K takové politice má přitom výhrady i mezinárodní společenství, když mluví o mírovém procesu na Blízkém východě.

Přečtěte si také:
Izrael může mít už v pondělí novou vládu
EU hrozí Izraeli přehodnocením vztahů kvůli otázce palestinského státu
Izraelský Likud podepsal první koaliční dohodu s krajní pravicí
Izrael: Budoucímu šéfovi diplomacie hrozí obvinění z praní špinavých peněz
Izraelský prezident pověřil sestavením vlády Benjamina Netanjahua
Sestavení široké koalice v Izraeli brání rozdílné názory na vznik palestinského státu
Sestavování izraelské vlády může ovlivnit finanční skandál Avigdora Liebermana
Izraelské volby vyhrála Cipi Livniová

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme