O další dávce šrotovného na Slovensku rozhoduje vláda

Slovenská vláda rozhoduje o druhé dávce šrotovného. Třiatřicet milionů eur už si zájemci rozebrali a dva tisíce motoristů nervózně čeká, zdali za své zlikvidované auto dostanou státní dotaci. Zapsali se sice do pořadníku, ale šrotovné na ně v prvním kole nezbylo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Celkovou dotaci 2000 eur využilo přes 22.000 lidí a šrotovné vyvolalo v posledních dnech doslova paniku. Lidé neváhali stejně jako za socialismu postavit se do fronty už ve dvě hodiny ráno a majitelé šrotovišť nemají kde skladovat vraky.

Na státní příspěvek doplatili prodejci v autobazarech, protože obchod s ojetinami se zcela zastavil. Vláda spočítala, že šrorovné rozhýbe trh s novými vozy, a to přinese na daních asi o 170 milionů korun víc, než kdyby vše zůstalo při starém.

Analytici předpokládají, že další várku šrotovného vláda Roberta Fica schválí a zřejmě ve stejné výši. Na odbyt domácích automobilek ale nemá podle ekonomů šrotovné žádný vliv.

Přečtěte si také:
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné
Německá vláda se údajně chystá navýšit šrotovné
O nákup nových aut s pomocí šrotovného je v Německu mimořádný zájem
Evropská komise stanovila pravidla pro vyplácení "šrotovného"

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme