Albánie a Chorvatsko budou členy NATO už na dubnovém summitu aliance

Albánie a Chorvatsko se stanou členy NATO už na nadcházejícím summitu ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu. Chybí k tomu jen jediné - podpisy ratifikačních listin prezidenty obou zemí a jejich uložení u depozitáře smlouvy ve Washingtonu. Českému rozhlasu to potvrdily diplomatické zdroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky členských zemí NATO

Vlajky členských zemí NATO | Foto: Jan Rosenauer

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer poslal oběma kandidátským zemím dopisy s oznámením, že všechny členské státy jejich přistoupení ratifikovaly. Vstup do NATO teď musejí potvrdit samy přistupující země.

Podle informací Českého rozhlasu už je jak v Albánii, tak v Chorvatsku ratifikační proces prakticky u konce a chybí jen podpis prezidenta na dokumentu. U depozitáře smlouvy ve Washingtonu musejí oba státy uložit své listiny najednou. Stane se to nejpozději ve čtvrtek.

Na summitu aliance 3. a 4. dubna tak už bude ne 26, ale 28 členských zemí. Kdy dojde k formálnímu přivítání nováčků, jestli už v pátek na pracovních večeřích v Baden Badenu, nebo až v sobotu v Kehlu a Štrasburku, zatím určené není.

Přečtěte si také:
Slovinsko ohrožuje přijetí Chorvatska do NATO
NATO vítá budoucí členy - Chorvatsko a Albánii
NATO přizve do aliance Chorvatsko a Albánii, Makedonii zatím ne

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme