Dohoda o nové vládě by měla být do konce týdne

Definitivní dohodu o řešení vládní krize se lídrům koaličních stran a sociální demokracie nepodařilo uzavřít ani v úterý. Představitelé ODS, ČSSD spolu se Stranou zelených a lidovci se ale dohodli na rozdělení ministrů úřednické vlády rovným dílem mezi koalici a ČSSD. Dohodli se také na termínu předčasných voleb - ty by se měly konat v polovině října. Současná vláda také skončí dřív než české předsednictví Evropské unii. V úřadu by měla být už jen několik týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie a Kramářova vila

Strakova akademie a Kramářova vila | Foto: Jan Rosenauer

Podle premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka by se koalice s opozicí mohla na nové vládě dohodnout do konce tohoto týdne.

"Dali jsme si jednoznačně termín do konce tohoto týdne. I když říkáme: ´Necháme si rezervu přes víkend´, myslíme si, že to zvládneme. Nicméně pořád ještě tam existuje několik rizik, je to spíš otázka vzájemné důvěry. Taková vláda, která by nás dostala k předčasným volbám, by mohla mít podstatně větší podporu, než je standardní v těchto zeměpisných šířkách a délkách," řekl Topolánek po večerním jednání koaličních stran s ČSSD.

Co také přinesl osmý den vládní krize

Premiér Topolánek ještě před večerní schůzkou v Kramářově vile nastínil varianty, do kdy by měl vládnout jeho kabinet, který je teď v demisi. Označil za možnou i nejrychlejší variantu, že by jeho ministerská sestava mohla skončit během pár týdnů. Jak ale současně zdůraznil, současná koalice by mohla vydržet i mnohem déle, až do předčasných voleb. Ty se zřejmě uskuteční v říjnu, pravděpodobný termín je 16. a 17.

Šéf občanských demokratů chce skládat jako předseda nejsilnější parlamentní strany novou vládu. Nemusí ale stát v jejím čele: "V zájmu dosažení široké politické shody jsme připraveni na to, že s podporou všech demokratických stran vznikne kabinet složený z nestraníků. Jmenování nové vlády bez této dohody není řešením vládní krize, naopak jejím povýšením na krizi ústavní. Vládu s omezeným mandátem by totiž nahradila vláda bez mandátu. Považovali bychom takový postup za nestandardní a varujeme před ním."

Mirek Topolánek uvedl, jaký mandát by podle ODS nová vláda měla mít: "Mluvím-li o letní, překlenovací vládě, mluvím tím o vládě, která má nestranický, spíš odborný, administrativní charakter. Má nás dovést do předčasných voleb a nebude mít žádný jiný mandát kromě standardní administrace vládnutí, kromě zvládání českého předsednictví Evropské unii - bude-li mít tento mandát - plus samozřejmě protikrizová opatření a jejich implementace."

Topolánek vysvětluje: "Hledáme řešení, které bude robusnější, určitě nebude založené na nějaké křehké většině. Snažíme se najít průřezové řešení pro ODS, zelené, lidovce i ČSSD. V případě schvalování ústavního zákona o zkrácení volebního období samozřejmě i pro komunisty. V tomto smyslu hledáme nějaký průsečík toho, jak to může vzniknout. Je vůle k takovému robusnějšímu řešení na nějakou letní, překlenovací vládu."

Paroubek chce co nejrychlejší nahrazení Topolánkovy vlády

Předseda sociálních demokratů Paroubek termín předčasných voleb potvrdil dnešním oznámením, že se mohou uskutečnit do 20. října letošního roku. Slíbil, že návrh takového ústavního zákona ještě dnes dá předsedovi vlády. Vyjádřil naději, že se Občanská demokratická strana, Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová a Strana zelených k tomuto návrhu přidají.

Paroubek se podle svých slov na jednání s Topolánkem shodl na tom, že zemi by měla vést úřednická vláda: "Myslím, že jsme na ní v zásadě domluveni. Že to berou jako určité kompromisní východisko. Jiné řešení není, protože nikdo tady nemá 101 hlasů. Možná bychom je nějak splácali. Je ale otázkou, jestli takové řešení má smysl. Je prakticky vyloučeno, aby vláda Mirka Topolánka pokračovala delší dobu než několik týdnů."

Původně chtěli sociální demokraté nechat vládnout Topolánkův tým v demisi do konce českého předsednictví EU, podmínkou ale byl odchod ministra vnitra Ivana Langera a nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. "Topolánkova vláda není schopna tuto sebereflexi provést, tudíž bude lepší, když skončí celá," řekl šéf ČSSD ve vysílání Radiožurnálu. Topolánkova vláda by podle něj měla skončit do tří až čtyř týdnů.

Podle Paroubka také není přijatelná varianta, že by jeden politik sestavil kabinet, a pak by v jeho čele seděl někdo jiný: "Vládu sestavuje premiér, který bude designován, a tak to prostě bude. Nemyslím si, že je to možné udělat jinak."

Předseda České strany sociálně demokratické vyloučil jako možné kandidáty na premiéra nové vlády ekonoma Jana Švejnara nebo expremiéra Miloše Zemana. Podle Paroubka je Švejnar příliš spjatý se sociální demokracií a Zeman zase má politické ambice.

Paroubek zároveň připustil, že by si dokázal představit ve vládě odborníků osobnosti typu šéfa antimonopolního úřadu Martina Pecinu, prezidenta Českých aerolinií Radomíra Lašáka nebo ekonoma Martina Jahna.

"Typově tato jména jsou ta jména, o kterých můžeme uvažovat. Jde o to, aby to byli lidé, kteří budou znalí, kteří si podle možností už získali kredit svou činností, a nebo u kterých je předpoklad, že si ten veřejný kredit získají," potvrzuje Paroubek.

Čunek chce Topolánkovu vládu až do voleb

Současný koaliční kabinet premiéra Mirka Topolánka by měl dovládnout až do voleb, říká předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Tato varianta je podle něj tou, kterou by přivítali sami lidovci. Jak ale Čunek upřesnil, na stole je v tuto chvíli možností víc.

"Za prvé, aby vydržela tato vláda, která je. Mě se tato možnost zdá nejvýhodnější pro republiku. Pak se mluví o tom, že by s nějakými změnami vládla tato vláda nebo nějaká nová Topolánkova vláda. Pak je tady úřednická vláda nebo vláda odborníků, to vše je na stole. Naší variantou, tedy variantou KDU-ČSL je, aby tato vláda dovládla do voleb."

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek odpovídal Radiožurnálu v poledních Ozvěnách dne. Poslechněte si ho v RÁDIU NA PŘÁNÍ. Předseda ČSSD Jiří Paroubek byl zase hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Teké záznam tohoto pořadu je v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si o vývoji vládní krize:
Klaus chce rychlé řešení vládní krize, Topolánek víc času k vyjednávání
Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Marika Táborská, Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme