KLDR varuje USA před sestřelením jejich špionážních letadel

Severní Korea odmítá tlak Západu a pokračuje v přípravě na odpálení rakety. Spojené státy kvůli tomu zvýšily počet špionážních letů nad Korejským poloostrovem, Pchjongjang proto hrozí, že americká letadla sestřelí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pchjongjang

Pchjongjang | Foto: virtualtourist.com

Severní Korea oznámila, že hodlá sestřelit jakékoli americké letadlo, které naruší její vzdušný prostor. Spojené státy provádějí špionážní lety nad Korejským poloostrovem pravidelně, v posledních dnech ale zintenzívnily monitorování hlavně poloostrova Musudan, kde finišují přípravy na odpálení rakety, podle západních zpravodajských služeb střely dlouhého doletu.

Washington to považuje za porušení sankcí OSN a v případě odpálení rakety chce prosadit další opatření proti režimu Kim Čong-ila. Před zkouškou varoval Pchjongjang i jeden z jeho spojenců, Rusko. Další, Čína se zatím k tématu jasně nevyjádřila, o problému ale chce už dnes v Londýně s americkým prezidentem Barackem Obamou jednat jeho čínský protějšek Chu Ťin-tao.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme