Odbory svolávají na květen demonstraci kvůli dopadům hospodářské krize

Odboráři se 16. května sjedou do Prahy a budou demonstrovat. Rozhodl tak mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle předsedy Milana Štěcha jsou důvodem nedostatečná vládní opatření v boji proti hospodářské krizi a její zneužívání na úkor zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti

Demonstranti | Foto: Jan Rosenauer

"Demonstrace bude protestní proti zneužívání krize a také tam bude do určité míry, jak jsme se mohli seznámit se závěry summitu G20, vysloven názor, aby návrhy, které byly přijaty v Londýně, byly urychleně realizovány, protože se netajím tím, že nám odborářům se řada těch opatření, zejména v umravnění finančního světa, líbí," uvedl Štěch.

Poslední kapkou ke svolání demonstrace jsou podle předsedy ČMKOS a senátora za ČSSD také navržené změny v zákoníku práce. "Tato novelizace je přímým útokem na postavení práva zaměstnanců, na postavení odborových organizací. Proto sněm s výjimkou jednoho hlasu rozhodl o konání protestní demonstrace v Praze v sobotu 16. května na Hradčanském náměstí," potvrdil Stěch.

Navržená novelizace zákoníku práce má mimo jiné zavést prodloužení zkušební doby nebo období, po které může zaměstnavatel uzavřít smlouvu na dobu určitou. Podle odborů se tím ještě víc sníží ochrana zaměstnance. S tím ale nesouhlasí odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj některé argumenty odborářů nejsou založeny na faktech.

"Je to snaha zpolitizovaných odborů za každou cenu zvyšovat společenské napětí a pomoci volební kampani sociální demokracie. Je přece evidentní, že vláda, která je v demisi, která v tu dobu možná už ani nebude ve svých úřadech, tak tuto záležitost nemůže prosazovat. Na druhou stranu i odbory musí respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, který prohlásil některá ustanovení zákoníku práce za protiústavní, tato ustanovení musí být změněna," podotkl Nečas.

Ministr si proto přeje, aby se projednávání minimálně těch částí zákoníku práce, která jsou podle vyjádření Ústavního soudu v rozporu s ústavou, byla změněna a projednána parlamentem ještě v tomto volebním období.

Pražská demonstrace bude součástí Evropských akčních dnů, evropští odboráři na 14. až 16. května plánují další protesty v Madridě, Bruselu a Berlíně. Štěch odhadl počet účastníků v Praze na desítky tisíc a potvrdil zájem i zahraničních svazů.

Přečtěte si také:
Odbory vypracovaly návrh na řešení dopadů ekonomické krize v Česku
Ústavní soud změnou zákoníku práce omezil pravomoc odborů
Novela zákoníku práce prošla v prvním čtení sněmovnou
Zákoník práce čekají změny
Sporná ustanovení zákoníku práce posoudí Ústavní soud

Martin Hromádka, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme