Výroční summit NATO jedná o Rusku, Afghánistánu i nové obranné strategii

V německém Baden Badenu začíná výroční summit Severoatlantické aliance. Je připomínkou 60 let od vzniku uskupení. Zítra se hlavy členských států a jejich vlád sejdou také ve francouzském Štrasburku. Už dnes tam ale panovala přísná bezpečnostní opatření. Do Štrasburku totiž přijel americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama, Nicolas Sarkozy

Barack Obama, Nicolas Sarkozy | Zdroj: ČTK

Kromě setkání s občany z různých evropských států ve sportovní hale jednal Barack Obama také se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym.

S ním a také s ostatními prezidenty a premiéry bude na pracovní večeři v lázeňském domě v Baden Badenu mluvit například o vztazích s Ruskem.

Ty sice podle něj potřebuje Aliance budovat, ale musí dát Moskvě najevo, že už ne stejnými způsoby jako před gruzínskou krizí loni v srpnu. S Ruskem by také mělo NATO spolupracovat v případě nátlaku na režim v Teheránu kvůli jeho jadernému programu.

"Pevně věřím, že my všichni - Spojené státy, Rusko i Evropané - máme společný zájem nedovolit Íránu získat jaderné zbraně. Je jasné, že si nemůžeme dovolit nějaký závod o držení jaderných zbraní na Blízkém Východě," uvedl prezident Obama.

Summit bude po jednáních v Baden Badenu pokračovat v sobotu symbolickým setkáním Německa a Francie na mostě uprostřed Rýna a jednáními ve Štrasburku. Jedním z klíčových témat bude situace v Afgánistánu.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme