OSN jmenovala vyšetřovatele údajných zločinů izraelské armády při válce v Gaze

OSN jmenovala vyšetřovatele údajných zločinů, kterých se údajně měli dopouštět izraelští vojáci při nedávné válce v Gaze. Podezření bude prověřovat bývalý vrchní žalobce pro válečné zločiny ve Rwandě a v Jugoslávii Richard Goldstone.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zničený dům v Gaze

zničený dům v Gaze | Foto: AFP

Izraelská média připomínají, že tento bývalý jihoafrický soudce je židovského původu. V obecné rovině ale Izrael vyjadřuje skepsi už nad tím, že by dění v Gaze měla vyšetřovat OSN.

Komise se má navíc zabývat pouze okolnostmi, za kterých zahynulo na 1400 Palestinců. Tedy nikoli palestinským ostřelováním Izraele, při kterém během války zahynuli tři civilisté.

Židovský stát upozorňuje, že sama armáda podezření na nezákonné počínání svých vojáků vyšetřuje. Izraelští ochránci lidských práv ale tvrdí, že takový postup není objektivní.

Přečtěte si také:
Izraelští vojáci vypovídali o brutalitě proti Palestincům při konfliktu v Gaze
Izraelská armáda během války v Gaze bezdůvodně ničila palestinské domy
Mezinárodní trestní soud se zabývá izraelskými útoky v Gaze
OSN pomůže při obnově v pásmu Gazy
Izraelský cenzor zakázal zveřejňování jmen velitelů z války v Gaze
Izrael schválil jednostranné příměří v Gaze

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme