V Iráku hrozí vzpoura milicí, které vytvořili Američané

V Iráku hrozí vzpoura polovojenských milicí, které před třemi vytvořili Američané k boji proti teroristům z Al-Káidy. K napětí mezi iráckou vládou a těmito oddíly přispěly dva incidenty posledních dní - nejprve zatčení jednoho z vůdců milicí a pak americké bombardování ozbrojenců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

iráčtí vojáci v Bagdádu

iráčtí vojáci v Bagdádu | Zdroj: ČTK

Irácká vláda totiž nabyla podezření, že samotní členové sunnitské domobrany páchají teror proti šíitům. Milice zvané Synové Iráku to odmítají a tvrdí, že podle náboženských hledisek naopak postupuje vláda, ve které převažují šíité.

Většina členů dnešních protiteroristických oddílů v minulosti sama patřila k rebelům. Pak je ale začaly znechucovat krvavé masakry, které zahraniční teroristé páchali na samotných Iráčanech. Ozbrojenci proto přeběhli a nechali se tentokrát platit a vyzbrojovat Američany.

Teď mají oddíly čítající 90 tisíc mužů přejít do irácké režie a částečně odzbrojit. Jestli se program podaří ale není jisté, protože se pro ozbrojence zatím nedaří najít civilní živobytí.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme