Jak hodnotí Obamův projev čeští politici

Americký prezident Barack Obama pronesl v Praze klíčový projev určený celé Evropě. V něm mimo jiné také řekl, že ustoupí-li Írán od svého vojenského jaderného programu a bude-li s ním možná dohoda, nebude nutné vybudovat v Česku a Polsku protiraketový štít. Prohlásil to před plným Hradčanským náměstím v očekávaném projevu o jaderném odzbrojení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama při projevu

Barack Obama při projevu | Zdroj: ČTK

Reakce českých politiků byly podle očekávání různé a Obamovo poselství si vysvětlili každý po svém: Zatímco pro předsedu ČSSD Jiřího Paroubka těmito slovy americký prezident potvrdil správnost odmítavého přístupu sociálních demokratů k radaru, a totéž si myslí i šéf KSČM Vojtěch Filip, lidovecký ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, předseda Senátu Přemysl Sobotka, šéf zelených a vicepremiér Martin Bursík i europoslanec Jan Zahradil projevu rozuměli tak, že by se v přípravách výstavby systému mělo pokračovat.

"Pokud jde o vliv na vnitřní politiku, myslím, že Barack Obama velmi zajímavě hovořil především o odzbrojovacích iniciativách USA ve vztahu k světu. Pokud jde o radarovou základnu, dále se snížila šance těch lidí, kteří ji prosazovali. Myslím, že ČSSD dělala správnou politiku, když vystupovala proti radaru," uvedl Paroubek.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa znamenal projev prezidenta Obamy výrazný posun v americké zahraniční politice. Obamova administrativa bude podle něho hledat cestu, jak stavbu protiraketového systému v Česku a Polsku zastavit. "Jsem rád, že tady nespěcháme, že si Barack Obama všiml toho, že radar není jen věc česko-americká, ale spíše zahraničně-politická. Věřím, že bude nejen hledat možnost, jak tento projekt zastavit, ale bude i motivovat Írán k tomu, aby ta spolupráce byla dobrá," řekl Filip.

Cyril Svoboda si naproti tomu myslí, že by se v přípravách výstavby systému mělo pokračovat. Navíc si myslí, že Obamův projev v tomto smyslu pozitivně ovlivní i české politiky. "Já věřím, že se tak stane především u těch, kteří mají potíže s vybudováním amerického protijaderného štítu, protože Barack Obama řekl jasně, že se má pokračovat. Podmínil pozastavení plánů na vybudování toho systému jen tím, že Írán zastaví svůj jaderný program. Proto si myslím, že v budování protiraketového šítu máme dále pokračovat, protože zatím se nic takového nestalo," vyložil si Obamův projev Cyril Svoboda.

Podobného názoru jsou pochopitelně i ostatní politici z vládních stran. Například lídr kandidátky ODS do evropských voleb Jan Zahradil pro Radiožurnál připomněl, jaké podmínky Spojené státy Íránu a dalším zemím hrozícím jadernými zbraněmi, stanovily: "Pokud Írán nepřehodnotí svůj vztah k.získávání jaderného materiálu nebo ke snaze vyvinout jadernou zbraň nebo nějaké nosiče, odpovědí bude určitě obrana, a to včetně možnosti vybudování protiraketového obranného systému v České republice a Polsku. Takhle já jsem si to dešifroval, a myslím si, že všichni ti, kteří doufali, že ten systém spadne se stolu nebo že ho americká administrativa odpíská, se nedočkali. Z mého pohledu je to tedy dobré znamení," řekl Zahradil.

Podobně jako Zahradil se vyjádřil i předseda senátu Přemysl Sobotka z ODS. Podle něj jsou Obamova slova jasným signálem o tom, za jakých podmínek bude či nebude v Česku stát americký radar. "Pro mě nejdůležitější bylo, že se USA nikdy neotočí k České republice zády, ať již bilaterálně nebo v rámci NATO. A že ať již nahlas nebo skrytě, jasně pojmenoval osu zla: Afghánistán, Severní Koreu, Írán. Pro mě z toho vyplynulo, a myslím si, že to čtu dobře, dokud Írán nepřehodnotí svůj postoj, protiraketový štít by v Česku měl být," sdělil Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plné originální znění projevu Baracka Obamy

Předseda Strany Zelených Martin Bursík pak navíc zdůraznil, že se mu Obamův projev velmi líbil. A to včetně velmi emotivního stylu, kterým americký prezident roztleskal pražské publikum. "Vlastně je to paradox, že v den, kdy Severní Korea vypustila testovací raketu, on tady hovořil o tom, že je důležité odzbrojit a jaké ohromné riziko jaderné zbraně přinášejí. Je to styl, který mi vyhovuje. Myslím si, že je dobře, že existují politici, kteří dokáží lidi opravdu nadchnout a získat je pro nějakou myšlenku. Třeba dnes tady celé Hradčanské náměstí dýchalo s Obamou, bylo vidět, že to funguje," popsal své pocity z Obamova projevu Bursík.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

Vojtěch Berger, Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme