Topolánek navrhne na post premiéra šéfa ČSÚ Fischera

V čele dočasné úřednické vlády má být předlistopadový člen KSČ, šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Dohodli se na tom zástupci stran vládní koalice a sociální demokracie. Premiér v demisi Mirek Topolánek navrhne prezidentu Václavu Klausovi, aby právě jeho pověřil sestavením kabinetu. Úkolem Fischera bude dovést zemi k předčasným volbám a příprava rozpočtu. Svůj kabinet by si měl sestavit z řad nestranických odborníků. Vybírat bude z návrhů, které mu nabídnou současné koaliční strany a ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer - archivní snímek

Jan Fischer - archivní snímek | Zdroj: ČTK

Součástí dohody je i termín předčasných voleb. Ty by se měly konat do 15. října, nejpravděpodobnější je proto podle premiéra Mirka Topolánka 9. a 10. říjen. Cestu k předčasným volbám by pak měl zajistit návrh ústavního zákona, který připraví zástupci všech čtyř stran.

Jan Fischer by si měl sestavit svůj kabinet z řad nestranických odborníků. Vybírat bude z návrhů stran končící koalice a ČSSD. Končící koalice vybere lidi k obsazení osmi resortů, ČSSD sedmi. V novém kabinetu nebude nikdo ze současných ministrů.

ODS, KDU-ČSL a Strana zelených budou navrhovat kandidáty na post ministra obrany, spravedlnosti, financí, životního prostředí, dopravy, školství, kultury a zdravotnictví. ČSSD navrhne Fischerovi lidi k obsazení ministerstva zahraničních věcí, vnitra, průmyslu a obchodu, zemědělství, práce a sociálních věcí, místního rozvoje a funkce ministra pro evropské záležitosti. V tomto rozdělení může podle Topolánka dojít ještě ke změnám.

Víru v dohodu ještě před večerním jednáním nevyloučil šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka: "Já se domnívám, že vše je na nejlepší cestě a předpokládám, že by dnes mohlo dojít k uzavření dohody, pokud se nevyskytnou ještě nějaké komplikace. Naším cílem by mělo být, abychom dnes znali termín předčasných voleb, abychom znali termín, kdy prezident jmenuje novou vládu a rádi bychom se také dohodli na osobě příštího předsedy vlády."

Nedělní dohodě předcházelo pnutí

Koaliční politiky dříve rozladila informace ze sdělovacích prostředků, že komunisté dostali od šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka nabídku, aby do budoucí vlády navrhli své vlastní nestranické kandidáty. Ty by pak oficiálně nominovala Česká strana sociálně demokratická.

Podle Bohuslava Sobotky se o nabídku míst ve vládě nejednalo: "Ale jde o to, aby i Komunistická strana Čech a Moravy měla možnost podpořit řešení, které nyní hledáme, to znamená zkrátit volební období a mít tady dočasnou vládu do předčasných voleb."

Šéf komunistů Vojtěch Filip informace o konzultacích ČSSD a KSČM o personálním složení nového kabinetu později dementoval: "Podle mého názoru je třeba vést jednání na úrovni předsedů všech pěti parlamentních stran, což se zatím nestalo."

Přečtěte si také:
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Dohoda o nové vládě by měla být do konce týdne
Klaus chce rychlé řešení vládní krize, Topolánek víc času k vyjednávání
Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme