EU je nejednotná v odpovědi na americkou výzvu k přijetí vězňů z Guantánama

Evropská unie zatím nemá společný postoj k výzvě Baracka Obamy přijmout některé chovance z americké věznice Guantánamo. Obama Evropu požádal o součinnost na summitu v Praze. Na schůzce unijních ministrů vnitra v Lucemburku se ale společný postoj k této výzvě najít nepodařilo. Například Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie by několik málo guantánamských vězňů přijaly. Slovensko, Rakousko, Česko a další země na to nechtějí ani pomyslet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer

Ivan Langer | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Česko musí vystupovat jako země předsedající tento půlrok Evropské unii. Proto podle ministra Ivana Langera je naším posláním zajistit koordinovaný přístup k výzvě Spojených států. Ten má respektovat pravomoci členských zemí přijmout na své území vězně, ale zároveň musí brát ohled na ostatní v schengenském prostoru bez vnitřních hranic. Důraz se bude klást hlavně na předávání informací o přemístěných osobách.

Ochotu přijmout guantánamské vězně už daly najevo země jako Francie, Španělsko, Itálie nebo Portugalsko. Česko ale podle ministra Langera žádného propuštěného chovance z Guantánama u sebe umístit nehodlá.

"Je to struktura společnosti, která by měla garantovat schopnost těch lidí se integrovat. A v tomto smyslu nemá Česká republika příliš mnoho předpokladů pro to, aby kohokoli z Guantánama mohla úspěšně vzít," řekl ministr Ivan Langer, který v Lucemburku naposledy vedl jednání Rady Unie.

Rakouská ministryně Maria Fekterová také odmítla přijetí guantánamských vězňů ve své zemi s tím, že pokud je Amerika považuje za potenciálně nebezpečné, mohou být nebezpeční i pro Evropu: "Bojíme se toho, že Amerika si řeší svůj problém a chce jej exportovat k nám do Evropy. To je nepřijatelné."

Americký prezident Barack Obama na summitu EU-USA v Praze vyzval Evropskou unii k přijetí vězňů z americké základny Guantánamo. Podle něj by tak Evropa pomohla k uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovaly organizace na ochranu lidských práv.

Obama při lednovém nástupu do úřadu přikázal zařízení pro osoby podezřelé z terorismu uzavřít do roka. Obamův příkaz vyvolal otázky, jak naložit s osobami, které jsou na Guantánamu drženy.

Některé nepodstoupily žádný soudní proces a nikdo je neshledal vinnými, ale USA je nechtějí vpustit na své území. Washington se přitom zároveň obává, že při návratu do země původu by propuštěným zajatcům hrozilo pronásledování.

Některé evropské země už vyjádřily ochotu část vězňů přijmout, například Portugalsko a Španělsko. Francie zatím slíbila, že přijme z Guantánama jednoho zadržovaného Alžířana.

Přečtěte si také:
Evropa požaduje informace o vězních z americké základny Guantánamo
Bývalý vězeň z Guantánama viní Američany z mučení
Americký soud komplikuje propuštění vězňů z Guantánama
Poslední soud na americké základně Guntánamo skončil
Přijetí vězňů z Guantánama zvažuje i Maďarsko
Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama

Pavel Novák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme