Nedělní dohoda o překlenovací vládě se hroutí

Den poté, co politici našli nového premiéra dočasné úřednické vlády, současného šéfa Českého statistického úřadu Jana Fischera, se dohoda o ,letní' vládě rozplývá. Celostátní konference Křesťanskodemokratické unie - Čs. strany lidové totiž rozhodla, že se lidovci nebudou podílet na personálním obsazení nové vlády, kterou měl vést Fischer. Následně Strana zelených označila nedělní dohodu za porušenou. Občanská demokratická strana ale trvá na její platnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ČSÚ Jan Fischer

Šéf ČSÚ Jan Fischer | Zdroj: ČTK

O podpoře ,úřednické' vlády lidovci rozhodnou až podle jejího programu a složení. Předseda Jiří Čunek řekl: "KDU-ČSL se žádnými personálními návrhy nebude podílet na nové vládě. Zváží podporu nové vládě na základě jejího programového prohlášení. KDU-ČSL podpoří zejména takové návrhy nové vlády, které povedou k řešení dopadů hospodářské krize na občany České republiky."

Jiří Čunek ještě dodal, že jeho strana nedělní dohody ctí, ale odmítá se na obsazení prozatímní vlády podílet: "Neboříme dohody, které se vystavěly. Jenom si uvědomujeme, že KDU-ČSL by byla jenom stafáž. Nechceme nic bořit, podporujeme, co bylo vystavěno. Jenom říkáme, že se na nové vládě nebudeme podílet."

Lidovci trvají na tom, že současná vláda v demisi by měla dokončit předsednictví Evropské unie. Předčasné volby KDU-ČSL podle závěrů své konference pravděpodobně podpoří.

Následně reagovala Strana zelených. Je připravená akceptovat vyjednanou dohodu o překlenovací vládě, trvá ale na tom, aby jí naplnily všechny čtyři strany, tedy také Občanská demokratická strana, Česká strana sociálně demokratická a Křesťanskodemokratická unie - Čs. strana lidová.

Podle místopředsedy Zelených Ondřeje Lišky jinak dohoda přestává platit: "Vzhledem k tomu, že se KDU-ČSL odmítla podílet na sestavení překlenovací vlády, nemůže být naplněný základní požadavek stran zelených, a to, že se jednalo o dohodu přijatou všemi čtyřmi stranami. Strana zelených nebude asistovat velké koalici ODS a ČSSD."

Liška vysvětluje: "Překážkou je, že KDU-ČSL odmítla část předběžné dohody z neděle večer, a to podílet se na nominaci odborníků do této ,překlenovací' vlády. Tím pádem si vzala od případné vlády takto vzniklé distanc. To pro nás znamená nemožnost podílet se na této dohodě, protože by nebyla založená na rovnoprávné dohodě všech zúčastněných stran."

Předsednictvo Strany zelených vyzvalo své partnery k dalšímu kolu jednání. V něm chtějí Zelení prosadit, aby současná koaliční vláda v demisi dokončila české předsednictví Evropské unii.

Vedení České strany sociálně demokratické už nedělní dohodu svých tří vyjednávačů se zástupci koaličních stran projednávat a schvalovat nebude. Jednoduchým důvodem je, že dohoda odpovídá představě sociálních demokratů.

Sociální demokrat Milan Urban Radiožurnálu řekl, že strany za svá rozhodnutí musí nést politickou odpovědnost: "Lidovci a zelení nevydrží dodržet dohody déle než 24 hodin. V neděli se něco dohodlo, v pondělí to obě strany mění. Jestli nepřijmou to, co se dohodlo v neděli, tak za to nesou důsledky. Máme v úterý mimořádné grémium a poradíme se, jak se zachová sociální demokracie."

Vedení Občanské demokratické strany pozdě večer schválilo dosavadní jednání svých zástupců o nové ,překlenovací' vládě. Chce, aby zákonodárci ODS hlasovali pro důvěru této vládě. Jako jediné racionální východisko ze situace vidí předčasné volby, ze kterých vyjde politická vláda s plnohodnotným mandátem. Výkonná rada proto chce přijetí zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny.

Premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek reagoval na rozhodnutí malých koaličních stran, které přišly s dalšími požadavky: "Dohoda demokratických politických stran je kompromisním východiskem ze situace, do které se země dostala poté, co ČSSD a KSČM neodpovědně shodily vládu. Každý politický subjekt, který nedodrží dohodu o předčasných volbách a překlenovací vládě, ponese odpovědnost za eskalaci politické krize, které tato dohoda efektivně zabraňuje."

Šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer vystoupil v Ranním interview Radiožurnálu. Jeho odpovědi najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Topolánek navrhne na post premiéra šéfa ČSÚ Fischera
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Dohoda o nové vládě by měla být do konce týdne
Klaus chce rychlé řešení vládní krize, Topolánek víc času k vyjednávání
Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Věra Pfeifferová, Květa Moravcová, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme