Itálii zasáhly další otřesy, mrtvých už je 228

Oblast střední Itálie postiženou zemětřesením dnes zasáhly další otřesy. Nedosahovaly včerejší intenzity, přesto mohly ohrozit lidi schované v poškozených budovách. Podle nejnovější bilance si katastrofa dosud vyžádala 207 mrtvých, dalších 15 lidí se pohřešuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuovaní obyvatelé

Evakuovaní obyvatelé | Foto: AFP

Podle agentury DPA se síla nových otřesů v okolí epicentra pondělního zemětřesení pohybovala mezi 3,6 a 4,8 stupni Richterovy škály. Zatím nejsou k dispozici informace o dalších škodách.

V sutinách zbořených domů pátrali italští záchranáři celou noc. Týmům se podařilo vyprostit přes sto živých osob, některé byli mezi sutinami uvězněni víc než 20 hodin. Mezi zachráněnými je také šest mladých lidí ze studentské koleje, i když někteří utrpěli vážná zranění.

Česká diplomacie se stále snaží ověřit informace o tom, že v oblasti zahynula i česká studentka. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové není ještě nic jisté. "Může jít o mýlku, protože se našly doklady jedné studentky, která se už ale předtím přihlásila na naší ambasádu, a možná se tato informace k panu Berlusconimu nemusela dostat. My se snažíme přes jeho poradce zjistit, odkud tu informaci měli," řekla Radiožurnálu Opletalová.

Mnoho postižených strávilo dnešní noc v automobilu. Jen 25.000 lidí, tedy necelá polovina, mohlo být ubytováno v hotelech nebo ve stanech. Vojáci a dobrovolníci pokračovali i v noci v budování stanů a zejména v přípravě polních kuchyní. Práce však komplikuje déšť a mrazivé teploty. Policie už také zatkla několik lidí kvůli rabování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak o situaci informovala v Ranním Radiožurnálu spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi

Jde o nejničivější zemětřesení v Itálii za poslední desetiletí. Bez střechy nad hlavou v nejhůře zasaženém kraji Abruzzo a jeho středisku Aquile zůstalo možná až 70.000 lidí. Premiér Silvio Berlusconi vyhlásil v oblasti stav nouze a uvolnil státní peníze na pomoc postiženému regionu.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme