MŽP spustilo program Zelená úsporám, lidé mohou čerpat dotace na zateplení

Až čtvrt milionu domácností může dostat dotaci na zateplování domů a bytů nebo na pořízení vytápění s pomocí obnovitelných zdrojů energie. Umožní to program Zelená úsporám, který dnes představil ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík. O dotaci můžou zájemci žádat od 22.dubna. Peníze dostanou zhruba do dvou měsíců od podání přihlášky. Ministerstvo počítá s využitím během jara a léta, tedy v době příprav na novou topnou sezonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Poradce ministra životního prostředí Petr Holub vysvětluje, za jakých podmínek bude možné dotace z programu Zelená úsporám použít: "Je to komplexní zateplení dosažitelné pomocí běžných materiálů. Hodnotu bude žadatel dokládat pouze z projektu. Bude ji dokládat projektant nebo autorizovaný architekt. Nebude tedy požadován energetický audit. Dotace bude poskytována jako fixní částka na metr čtvereční podlahové plochy - 1300 korun pro rodinné domy a 900 korun pro bytové domy."

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar, resort si od programu mimo jiné slibuje i snížení emisí skleníkových plynů: "Je určený pro nepanelovou zástavbu. A tou podmínkou je opravdu efektivní dosažení skutečných energetických úspor. My počítáme, že díky tomu programu Zelná úsporám dojde k razantnímu snížení emisí skleníkových plynů, ale i znečišťujících látek do ovzduší. A také k velmi významným finančním úsporám pro lidi, kteří hodně ušetří na výdajích na vytápění."

Letos by měl program nabídnout deset miliard korun, v následujících letech až dalších 15 miliard korun. Peníze na tento program Česko získalo prodejem volných emisních kreditů. Dotace bude rozdělovat Státní fond životního prostředí. Jeho ředitel Pert Štěpánek říká, že se žádostí se nemusí spěchat. Dostane se prý na všechny:

"Prostředků na ten program je dost a není potřeba podléhat panice, že na někoho nezbude. To, kdy se bude realizovat konkrétní projekt, záleží na tom, jaké limity má ten žadatel. To znamená, kdy se mu to časově hodí, kdy na to bude mít finanční prostředky a podobně."

Vyplatí se podle vás investice do zateplení domů nebo bytů?Hlasujte v naší anketě!

Jana Zemanová, Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme