USA se připravují na názorový střet s Izraelem kvůli palestinskému státu

Nová americká administrativa očekává roztržku s Izraelem kvůli jeho neochotě pracovat na vzniku palestinského státu. Jak uvádí deník Ha'arec, tým amerického prezidenta Baracka Obamy to připustil při poradě demokratických kongresmanů o blízkovýchodní politice. Za předchozí Bushovy vlády Washington vyjadřoval jednoznačnou podporu izraelské politice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelská bezpečnostní zeď

izraelská bezpečnostní zeď | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Od počátku roku se ale vyměnil jak americký prezident, tak izraelská vláda. Tu novou vede Benjamin Netanjahu, který se odmítá výslovně zavázat k budování palestinského státu, ačkoli to mezinárodní společenství považuje za cíl mírového procesu.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman včera prohlásil, že Izrael prý nikdy neurčoval politiku jiných zemí a že totéž očekává od okolního světa. Doslova prohlásil, že nad Izraelci nebude stát nikdo se stopkami v ruce. Mluvčí americké diplomacie Robert Wood poté zopakoval, že Spojené státy dál usilují o vznik palestinského o státu.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme