Václav Klaus jmenuje Jana Fischera novým premiérem

Česko bude mít dva premiéry. Kromě odstupujícího Mirka Topolánka, pověřeného řízením státu do ustavení nové vlády, také Jana Fischera. Premiérem úřednické vlády ho ve čtvrtek na Hradě jmenuje prezident Václav Klaus. Přijal tak dřívější dohodu představitelů koaličních stran a sociální demokracie. Její detaily ještě odpoledne v Kramářově vile dolaďovali šéfové nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Dosavadní předseda statistického úřadu Jan Fischer řekl, že je na nové poslání připravený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf ČSÚ Jan Fischer

Šéf ČSÚ Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Do řešení vládní krize v Česku zasáhl prezident republiky Václav Klaus. Předsedové ČSSD a ODS Paroubek a Topolánek dnes informovali prezidenta Klause, že se dohodli na způsobu ukončení vládní krize. Prezident se rozhodl pověřit vedením úřednické vlády dosavadního šéfa statistického úřadu Jana Fischera.

Dosavadní šéf statistického úřadu Jan Fischer je podle svých slov na novou funkci připraven: "Tuto informaci, kterou mi potvrdila i Kancelář prezidenta republiky jsem vzal na vědomí s tím, že jsem připraven úkol přijmout. S oběma předsedy politických stran jsme se také dohodli, že rozhovory o personálním složení nového kabinetu zahájím hned po velikonočních svátcích."

Na tom, že v čele dočasné úřednické vlády má být předlistopadový člen KSČ, šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer, se v neděli dohodli zástupci stran vládní koalice a sociální demokracie. Jan Fischer by si měl sestavit svůj kabinet z řad nestranických odborníků. Vybírat bude z návrhů stran končící koalice a ČSSD. Končící koalice vybere lidi k obsazení osmi resortů, ČSSD sedmi. V novém kabinetu nebude nikdo ze současných ministrů.

Koalice měla podle dohody navrhovat kandidáty na post ministra obrany, spravedlnosti, financí, životního prostředí, dopravy, školství, kultury a zdravotnictví. ČSSD navrhne Fischerovi lidi k obsazení ministerstva zahraničních věcí, vnitra, průmyslu a obchodu, zemědělství, práce a sociálních věcí, místního rozvoje a funkce ministra pro evropské záležitosti. V tomto rozdělení může podle Topolánka dojít ještě ke změnám.

Poslanecká sněmovna už dostala návrh ústavního zákona o zkrácení současného funkčního období sněmovny . Na jeho vypracování se lídři stran končící koalice a opozičních sociálních demokratů dohodli v rámci dohody o řešení nynější politické krize. Předčasné parlamentní volby by se podle ní měly konat 9. a 10. října. Už v pondělí ale dohodu odmítlo lidovecké širší vedení s tím, že nechtějí být statisty u velké koalice ODS-ČSSD. Na základě tohoto kroku ji pak zpochybnili i zelení.

Přečtěte si také:
ČSSD je připravena deklarovat podporu úřednickému kabinetu
Poslanci už mají návrh zákona umožňující rozpuštění sněmovny
Nedělní dohoda o překlenovací vládě se hroutí
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Topolánek navrhne na post premiéra šéfa ČSÚ Fischera
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Dohoda o nové vládě by měla být do konce týdne
Klaus chce rychlé řešení vládní krize, Topolánek víc času k vyjednávání
Předčasné volby ano, ale vláda politická nebo ,úřednická'?
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Politici se dohadují o nové vládě a předčasných volbách
Širší vedení ODS čeká, že Klaus pověří sestavením nové vlády Topolánka
Čunek pro Radiožurnál: Ve vládě by mohly být čtyři strany, ne ale komunisté
Česko už řídí vláda v demisi
Vláda Mirka Topolánka schválila svou demisi
Klaus: Pád vlády není katastrofou, zvrat polistopadového vývoje nebude
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Milan Kopp, Jana Zemanová, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme