Automobilka Daimler nevylučuje propouštění

Německý výrobce luxusních vozů Daimler nevyloučil propouštění v souvislosti se současnou krizí. Prohlásil to šéf stuttgartské automobilky Dieter Zetsche (dýtr ceče). Podle něj by ale snižování počtu zaměstnanců bylo až posledním řešením.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čelní pohled

čelní pohled | Foto: daimlerchrysler.com

Zetsche chce v letošním roce ušetřit několik miliard eur. Jen na personálních výdajích proslulého výrobce mercedesů to mají být celé 2 miliardy. Kratší pracovní doba pro 68.000 zaměstnanců ve výrobě už nestačí. Taky 73.000 lidí pracujících ve vývoji, administrativě a prodeji Daimleru čeká zkrácení pracovní doby až o 5 hodin týdně.

To by znamenalo snížení platů až o 14 procent. Akcionáři se musejí spokojit s nižšími dividendami. V prvních třech měsících klesl Daimleru odbyt osobních vozů oproti stejnému období loňského roku o 23 procent. Kolektivní smlouva vylučuje až do roku 2011 propouštění z provozních důvodů. To by se ale v době krize mohlo změnit, pokud s tím souhlasila odborová rada.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme