Počet obětí zemětřesení v Itálii se už blíží třem stovkám

Kraj Abruzzo silně poničený zemětřesením dnes navštívil italský prezident Giorgio Napolitano. Italské politické strany vyzval k sebereflexi a zamyšlením nad vlastní zodpovědností. Podle všeho totiž byly v zemi hrubě porušovány zásady protiseismických opatření. Lidé v oblasti se zatím i přes pokračující poměrně silné otřesy snaží zabydlet v nouzových stanových táborech. Poslední oficiální bilance obětí zemětřesení se přibližuje třem stovkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezident Napolitano mezi troskami budov

prezident Napolitano mezi troskami budov | Zdroj: ČTK

Záchranáři mohou už odejít od trosek studentské koleje. Dnes ráno vyprostili poslední čtyři mrtvé. Počet obětí tak vystoupil na 279. Stále se ale pohřešuje nejméně 10 dalších lidí. Záchranáři budou pracovat dál dnem i nocí až do velikonočních svátků. Naděje, že by mohl být vyproštěn ještě někdo živý, se ale už rozplynuly.

Města a obce jsou už neprodyšně uzavřené. Bez povolení a přilby na hlavě neprojde nikdo. Lidé, kteří si chtějí dojít pro osobní věci domů, většinou mohou projít jen v doprovodu hasičů nebo záchranářů. S posledními silnějšími otřesy se zřítily další domy.

Podle prvních odhadů škod si rekonstrukce vyžádá dvě až tři miliardy eur. Prozatím ale vláda odložila schvalování dekretu, kterým se uvolní první miliarda na pomoc oblasti, protože nenašla patřičné krytí. Vrátí se k němu po svátcích.

Předchozí zprávy o zemětřesení v Itálii:
Záchranáři v Aquile vyprostili ze sutin živou dívku - po 42 hodinách
Italští záchranáři dál hledají zasypané navzdory novým otřesům
Při zemětřesení v Itálii zahynuli dva čeští občané
Itálii zasáhly další otřesy, mrtvých už je 228
Při zemětřesení v Itálii zahynulo na 150 lidí

Vědunka Lunardi, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme