Ve středočeských lékárnách se budou znovu platit poplatky

Lékárny ve Středočeském kraji budou opět vybírat zdravotnické poplatky. Předběžné rozhodnutí soudu se týká pouze lékárny v Mladé Boleslavi. Kraj ale přestane poplatky za pacienty hradit ve všech nemocničních lékárnách, které mu patří. Chce se tak vyhnout dalším žalobám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékárna

lékárna | Foto: Marián Vojtek

Hejtman David Rath také uvažuje o možnostech, jak pacientům hrazení poplatků jiným způsobem kompenzovat. Nabízí se prý několik řešení, jedním jsou slevové kupony na 30 korun. Soud řešil žaloby dvou lékáren - mladoboleslavské a pražské, které se cítily kroky úřadu středočeského hejtmana Davida Ratha poškozeny. Soud ale vyhověl pouze v případě mladoboleslavské nemocnice.

Hejtman nechá vyvěsit kontakt na soudkyni

Rath se také chystá vyvěsit v lékárnách telefonní číslo a jméno soudkyně, která verdikt vynesla: "Od příštího týdne v našich lékárnách, kterých se rozhodnutí týká, bude skutečně informační tabule, kde se lidé dočtou, že, bohužel, z důvodu rozhodnutí soudu musíme praxi darů přerušit. Bude tam i jméno a kontakt na konkrétní soudkyni, aby případným zájemcům mohl soud vysvětli, proč tak rozhodl, " oznámil David Rath. Mluvčí regionu označila tyto kontaktní údaje za veřejně přístupné.

Proti Rathovu postupu se ohradila Soudcovská unie. Její prezident Tomáš lichovník ve svém stanovisku uvedl: "Soudcovská unie ČR se ostře ohrazuje proti populistickému útoku středočeského hejtmana MUDr. Davida Ratha na rozhodnutí Městského soudu v Praze týkající se regulačních poplatků. Útok lze považovat za protiústavní snahu o ohrožení nestrannosti soudu a o zatahování politických her do soudních sporů. Pokud by měl MUDr. Rath skutečně zájem seznámit občany s důvody rozhodnutí, mohl jeho kopii zveřejnit a nenavádět eticky nepřijatelným způsobem k jejich zjišťování nezákonnou cestou."

Minulý týden u soudu uspěli i lékárníci v Opavě. Ostravský krajský soud zakázal lékárně v opavské Slezské nemocnici poplatky lidem darovat z krajských peněz. Moravskoslezský kraj ale našel jiný způsob - rozhodl se, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Na tento systém se podle hejtmanství předběžné opatření soudu nevztahuje.

Budou chtít lékárníci náhradu ušlého zisku?

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka se soukromé lékárny nemusí jen s tímto rozhodnutím soudu spokojit: "S velkou pravděpodobností budou chtít i náhradu ušlého zisku. Pražský i ostravský konstatoval i porušení volné hospodářské soutěže, vnímám to trochu jako potvrzení, že Úřad na ochranu hospodářské soutěže ve své práci selhal už na začátku roku. Na druhou stranu věřím, že ministerstvo vnitra urychlí doručování výzev k zamezení postupu krajů."

Sociální demokracie prosadila promíjení poplatků v krajských nemocnicích po vyhraných krajských volbách v loňském roce. Odstupující vláda i řada odborníků to kritizuje. V parlamentu se ČSSD opětovně pokouší prosadit plošné zrušení všech zdravotnických poplatků. Sněmovna na své březnové schůzi dva opoziční návrhy na zrušení poplatků propustila do druhého čtení.

O platbách v lékárnách budeme mluvili v publicistické části poledních Ozvěn dne Radiožurnálu středočeský hejtman David Rath a předseda lékárnické komory Stanislav Havlíček.

K tématu si můžete také přečíst:
Soud zakázal Středočeskému kraji vracet poplatky v jedné lékárně
Poplatkům ve zdravotnictví hrozí zrušení, myslí si poslanec Boris Šťastný (ODS)
Opozici se podařilo vrátit do hry plošné zrušení zdravotnických poplatků
Kraj zatím nesmí platit za pacienty poplatky v lékárně
Protikrizový plán pro zdravotnictví přijala vláda všemi hlasy
Pojišťovny se chystají rozdávat pokuty kvůli nevybírání poplatků
Zrušení části poplatků vyjde stát zhruba na tři miliardy korun
Senát nesouhlasil s rušením poplatků, omezil je
Poslanci neschválili zahraniční mise vojáků a zrušili zdravotnické poplatky

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme