Většina Poláků chce mít Velký pátek státním svátkem

Více než polovina Poláků si podle průzkumů přeje, aby se Velký Pátek stal státem uznaným svátkem - tak, jak to je v některých jiných zemích. Vláda ale připomíná, že volný den by znamenal značnou ztrátu pro hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kříž

kříž | Foto: Jan Rosenauer

Vládní koalice není v případě Velkého pátku jednotná. Zavedení dalšího volného dne by stálo v přepočtu asi třicet miliard korun, a to si Polsko v současné době nemůže dovolit. Opozice navíc navrhuje, aby se do práce nechodilo ani o svátku tříkrálovém, který je rovněž významným dnem v liturgickém kalendáři.

Polští věřící si proto dnes museli vzít dovolenou na náhradní volno - více než 100 tisíc katolíků se zúčastnilo tradičního Mystéria Kristova umučení a smrti v Zebrzydowské Kalvárii.

Kardinál Stanislaw Dziwisz při této příležitosti varoval politiky před schvalováním eutanázie, umělého oplodnění, registrovaného partnerství nebo interrupcí: "Jestliže někdo tvrdí, že počaté dítě není lidským životem, zabíjí tím pravdu. Stejně jako když tvrdí, že život starých a nemocných lidí už není lidským životem."

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme