Thajští demonstranti zrušili summit ASEAN, v Pattaye byl výjimečný stav

Odpůrci současného thajského režimu dosáhli zrušení vrcholné schůzky asijských zemí o ekonomické krizi a raketovém programu Korejské lidově demokratické republiky. Vtrhli do míta konference a žádali demisi předsedy vlády Apchisita Vedžadžívy. Ten v letovisku Pattaya, kde se summit Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) konal, vyhlásil na několik hodin výjimečný stav. Opoziční vzbouřenci pak prohlásili zrušení summitu za své vítězství a stáhli se.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajští protivládní demonstranti v letovisku Pattaya

Thajští protivládní demonstranti v letovisku Pattaya | Zdroj: ČTK

Rozzlobení Thajci žádali především odstoupení ministerského předsedy Apchisita a jeho vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty poslední přitom byly v zemi jen před necelými čtyřmi měsíci. Tehdejší premiér Šinavatra odstoupil kvůli obviňování z korupce a zneužívání moci. Také konec jeho vlády doprovázely protesty.

Protivládní demonstranti ještě před hlavním náporem překazili schůzku ministrů zahraničí Číny, Japonska a Jižní Koreje, která se měla v rámci summitu ASEAN konat. Zablokovali vjezd do hotelu, kde měli politici sejít.

Japonský ministr zahraničí se dovnitř nedostal. Šéfové diplomacií Číny a Jižní Koreje na svého japonského kolegu čekali hodinu. Nakonec jednání zrušili.

Tématem schůzky přitom měla být Severní Korea, která minulý víkend odpálila raketu dlouhého doletu, údajně nesoucí komunikační satelit.

Tokio a Soul proto požadují zavést proti Pchjongjangu nové sankce, Peking s nimi ale nesouhlasí a chce se soustředit na obnovení šestistranných rozhovorů o jaderném programu komunistického režimu Kim Čong-ila.

O vývoji politické situace v Thajsku si přečtěte také:
Odpůrci thajské vlády se dostali až k místu konání Asijského summitu
Thajskem opět zmítají protivládní protesty
Nová thajská vláda může začít pracovat
Thajsko zůstává rozdělené, Bangkokem opět zmítají protesty
Z Thajska po blokádě postupně odlétají turisti, i Češi
Thajský ústavní soud rozpustil strany vládní koalice
Protivládní protesty v Thajsku pokračují, řešení stále není na obzoru
V Thajsku není v sázce jen osud vlády. Jde i o podobu demokracie

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme