Somálští piráti chtějí zajatého amerického kapitána přemístit na jinou loď

Somálští piráti chtějí mít amerického rukojmího pod větším dohledem. Kapitána Richarda Phillipse drží už 4 dny na člunu a nyní ho plánují přesunout na jinou zadržovanou loď. Ozbrojenci se zřejmě obávají záchranné akce ze strany Spojených států podobné té, kterou v pátek provedla speciální francouzská jednotka, a při které jeden člověk zemřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

američtí námořníci

američtí námořníci | Foto: www.military.com

Při operaci na záchranu pětičlenné posádky francouzské jachty, kterou minulý víkend unesli piráti u somálských břehů, zemřel rukojmí. Podle francouzského ministra obrany Hervé Morina není dosud jasné, jestli kulku, která 27letého muže zasáhla, vystřelili vojáci nebo piráti.

Morin také vysvětlil, jak obtížné bylo s námořními bandity vyjednávat: "My jsme samozřejmě navrhovali celou řadu věcí, která byla k vysvobození rukojmí v našich silách nabídnout. To znamená jak ve formě výkupného, tak jsme poskytli také možnost vrátit se lodí na pevninu. Všechny tyto návrhy ale ustavičně odmítali."

Podobné útoky na všechny typy plavidel jsou v Adenském zálivu téměř každodenní záležitostí. Západní spojenci nasadili proti pirátům se souhlasem Somálska a OSN vojenské loďstvo. Zatím ale bez větších výsledků.

Přečtěte si také:
Izraelskou loď zachránil před somálskými piráty ostnatý drát
Polsko se snaží osvobodit své námořníky unesené somálskými piráty
Čínské válečné loďstvo vyplulo na historickou misi k břehům Somálska
Německo úspěšně zasáhlo proti námořním pirátům
Evropská unie se připojuje k boji s piráty u somálských břehů
Čína potvrdila vyslání vojenských lodí proti somálským pirátům
Do boje za osvobození tankeru uneseného somálskými piráty se pustili teroristé

Katarína Brezovská, Martina Hanáčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme