Při požáru v polském chudobinci zahynulo nejméně 21 lidí

Požár v ubytovně pro bezdomovce a pro sociálně slabé rodiny v Kameni Pomořském na severozápadě Polska si vyžádal nejméně 21 obětí včetně šesti dětí a víc než 20 zraněných. Navíc se ještě pohřešuje 11 obyvatel ubytovny. Podle svědků neštěstí rodiče vyhazovali děti z oken dolů chytajícím hasičům, a pak se pokoušeli sami přeskočit šlehající plameny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Shořelá ubytovna v polském městečku Kamien Pomorski

Shořelá ubytovna v polském městečku Kamien Pomorski | Zdroj: ČTK

Požár v třípatrové ubytovně vypukl před jednou hodinou v noci. Hasiči byli na místě prakticky okamžitě, prvních sedm záchranářů z nedaleké stanice do tří minut po ohlášení požáru. Oheň se jim ale podařilo uhasit až ráno. Nejdřív pomáhali těm, kteří se před požárem snažili zachránit skokem z okna. Zranění mají kromě popálenin také četné zlomeniny - v péči lékařů je i osmiměsíční dítě.

Příčinu požáru vyšetřuje prokuratura - mohl to zavinit špatný technický stav budovy, pocházející ze 70. let minulého století, nebo člověk, který usnul s posteli s cigaretou, jak už se v minulosti v této ubytovně dvakrát stalo. Její dvě horní patra byla z hořlavých materiálů, ze dřeva a kovových prvků. Částečně se zřítila do betonového přízemí. V době neštěstí tam žilo 77 lidí, z nich bylo hodně žen a dětí.

Na místě tragédie řekl premiér Donald Tusk, že plameny se šířily rychlostí, která znemožnila okamžitou pomoc. Prezident Lech Kaczyński vyhlásil od půlnoci v Polsku třídenní státní smutek.

Oheň zabíjel i dříve:
Jižní Austrálie stále zápasí s katastrofálními požáry
Požár v domově důchodců na severu Ruska si vyžádal 23 obětí
Při požáru v nočním klubu v Bangkoku zahynuly desítky lidí
Při srážce cisterny s dodávkou uhořeli dva lidé
Až 20 lidí uhořelo při požáru autobusu v severním Německu

Martin Dorazín, Marika Táborská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme