Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny

Vláda Mirka Topolánka přiblížila možnost předčasných voleb. Schválila totiž ústavní zákon, který by měl Česko k volbám dovést tím, že zkrátí funkční období Poslanecké sněmovny. Návrh, který je podepsaný šéfy poslaneckých klubů ODS, zelených a sociální demokracie, teď musí ještě získat podporu parlamentu. Lidovci ho odmítají. Dnes také začal v Hrzánském paláci na Hradčanech úřadovat nastupující premiér Jan Fischer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expremirér Topolánek sleduje jmenování nového premiéra Fischera

Expremirér Topolánek sleduje jmenování nového premiéra Fischera | Foto: Tomáš Adamec

Předčasné volby nejpozději do 15. října - s tímto termínem formálně počítá návrh ústavního zákona, který dnes schválila vláda. Reálně by se ale mohly konat už o necelý týden dříve, tedy 9. a 10. října.

Kabinet Mirka Topolánka se zkrácením funkčního období sněmovny souhlasil, nebylo to ale jednomyslně. Proti byli někteří lidovečtí ministři. "Já jsem návrh nepodpořil, protože když se vyvolá krize, tak se kvůli tomu nemění ústava," podotkl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Podle něj by byla lepší variantou norma, která by neměnila pravidla hry jen pro dnešek, ale obecně pro každou podobnou situaci. S tím souhlasí i někteří další ministři, nicméně i přesto jim jednorázový ústavní zákon v dnešní situaci přišel praktičtější.

"Někdy je člověk v situaci, že hledá to nejlepší ze všech špatných řešení, a pro mne tohle byla přesně ta situace," řekl šéf zelených Martin Bursík. "Je to nejméně špatné ze všech špatných řešení, jejichž příčinou je vyslovení nedůvěry vládě v průběhu českého předsednictví," dodal ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Stejným způsobem byla sněmovna rozpuštěna i v roce 1998.

Jak vyplynulo z dnešního jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL, většina lidovců se spíše než k vládní předloze na jednorázové zkrácení funkčního období přiklání k senátnímu návrhu novely ústavy o rozpuštění dolní komory, který slibuje dlouhodobější řešení i pro další případné krize. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek naznačil, že někteří další zákonodárci se staví na jejich stranu.

"Harmonogram je takový, že tento senátní návrh je zařazen do schůze, takže se o něm bude jednat a my ho budeme podporovat a budeme přesvědčovat partnery ve sněmovně, aby pro něj hlasovali. Jsou mnozí poslanci, kteří by rádi schválili spíš senátní návrh než jakýkoliv jiný, protože ten senátní je ústavní," uvedl Čunek. Šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa nicméně dodal, že lidovci zůstávají otevřeni i dohodám o případných úpravách vládní předlohy, pokud by s nimi souhlasily dvě největší strany, tedy ODS a ČSSD.

O cestě, jak zemi přivést k předčasným volbám, budou poslanci rozhodovat na své další schůzi, která začne 28. dubna. Vládní návrh podporuje sociální demokracie. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by tuto normu měli poslanci, tak jak bylo předjednáno, přijmout co nejrychleji: "Myslím, že to bude v době co nejkratší. Předpokládám, že všechny politické strany, které byly u dohody předsedů čtyř politických stran, podpoří tento ústavní zákon. Věřím, že se k němu mohou připojit i komunisté."

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vysvětlil, za jakých podmínek by pro normu hlasovali také komunisté: "Vládní návrh zákona bude ještě projednávat poslanecký klub. Do té doby platí jedno: V principu jsme pro předčasné volby. Ale jde nám o to, aby na tomto řešení byla politická shoda. A aby bylo jasné, že sněmovna vládne až do posledního okamžiku, tedy že skončí dnem nových voleb."

Lídři vládních ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se spolu s předsedou ČSSD předminulou neděli dohodli, že současný kabinet skončí k 8. květnu a zemi až do předčasných parlamentních voleb na počátku října povede překlenovací vláda. Dohodu sice zkomplikoval postoj lidovců, dvě největší strany ji ale zatím uvádějí do praxe. Prezident Václav Klaus s řešením souhlasí, a tak už jmenoval premiéra překlenovací úřednické vlády Jana Fischera.

Odstupující a nově jmenovaný premiér spolu začali ladit priority dočasné vlády

Čeští premiéři zahájili jednání o podobě a prioritách budoucí překlenovací vlády. Premiér v demisi Mirek Topolánek se se svým nástupcem Janem Fischerem sešel v Hrzánském paláci, který bude mít nastupující předseda vlády k dispozici pro svá jednání do doby, než se ujme úřadu.

Co bylo obsahem schůzky premiérů řekl Radiožurnálu mluvčí Jana Fischera Roman Prorok: "Jan Fischer premiéra informoval o záměru seznámit se v nejbližších dnech s prioritami klíčových resortů. Proto chce hovořit s některými odstupujícími ministry. A to zejména s těmi, kteří odpovídají především za agendu související s českým předsednictvím Radě Evropy. Předseda úřadující vlády vyslovil tomuto postupu podporu."

Jan Fischer dnes také jednal s prezidentem Václavem Klausem. V nejbližší době by se měl sejít i s předsedy čtyř parlamentních stran. Počítá i s lidovci, přestože ti se na sestavování překlenovací vlády podílet nechtějí.

Přečtěte si vývoj vládní krize:
Paroubek: Předčasné volby budou podle stávajícího volebního zákona
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem
Několik lidoveckých poslanců podepsalo dohodu o vládě
ČSSD je připravena deklarovat podporu úřednickému kabinetu
Poslanci už mají návrh zákona umožňující rozpuštění sněmovny
Nedělní dohoda o překlenovací vládě se hroutí
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Veronika Malá, Martin Hromádka, Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme