ČSSD předala premiéru Fischerovi jména svých kandidátů na ministry

Možné složení úřednické vlády se začíná rýsovat. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek zveřejnil jména sedmi kandidátů na ministry. Jejich seznam přinesl premiéru Janu Fischerovi. V novém kabinetu by podle ČSSD měli zasednout Jan Kohout (ministr zahraničí), Štefan Füle (ministr pro evropské záležitosti), Martin Pecina (ministr vnitra), Ivo Pěgřímek (ministr průmyslu a obchodu), Jakub Šebesta (ministr zemědělství), Rostislav Vondruška (ministr pro místní rozvoj) a Petr Šimerka (ministr práce a sociálních věcí).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Jan Fischer

Jiří Paroubek a Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek věří, že nikdo z kandidátů nebude pro designovaného předsedu vlády Jana Fischera problematickým. Podle něj by navržení odborníci měli dobře zvládnout předsednictví EU i hospodářskou krizi.

"Země potřebuje dobrou vládu, vládu, která má širokou politickou podporu v Poslanecké sněmovně, podle možnosti napříč všemi politickými stranami. Na tom jsme připraveni také spolupracovat, jak jsme si navzájem řekli - jak sociální demokracie, tak designovaný předseda vlády. Myslím, že to setkání bylo velmi korektní, a já jej hodnotím velmi vysoko," řekl po večerní schůzce v Hrzánském paláci Paroubek.

Premiér Fischer chce se všemi navrženými ministry mluvit. Od ODS a zelených by seznam jejich kandidátů rád získal ve čtvrtek, kdy přijme Martina Bursíka a Mirka Topolánka. Kompletní vládu chce složit do konce příštího týdne.

ČSSD popřela, že by chtěla v nové vládě Kalouska

Sociální demokraté důrazně popřeli, že by si přáli setrvání lidovce Miroslava Kalouska na postu ministra financí i v příští úřednické vládě premiéra Jana Fischera, jak napsalo dnešní Právo. Vedoucí sekce marketingu ČSSD Petr Dimun v prohlášení uvedl, že ČSSD na něčem takovém ani trvat nemohla, protože navržení kandidátů pro resort financí do úřednické vlády je na základě politické dohody v kompetenci ODS a Kalousek by musel navíc vystoupit z politické strany.

Dimun se ohradil i proti informaci Práva, že důvodem pro setrvání Kalouska ve funkci jsou obavy ČSSD, že nezkušený Fischerům tým nezvládne ekonomickou krizi a vina za to padne na sociální demokraty.

Právě oni v březnu spolu s komunisty a čtyřmi poslanci zvolenými za vládní strany svrhli dosavadní kabinet premiéra Mirka Topolánka (ODS). "Jedním z důvodů, proč ČSSD iniciovala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka, byla neschopnost vlády řešit dopady hospodářské krize na Českou republiku," zdůraznil Dimun.

Také Kalousek dnes popřel, že by měl zůstat ve svém úřadu na přání sociálních demokratů. O nabídce by uvažoval jen v případě, že by ji dostal od premiéra. "Já jsem jasně řekl, že si to musí přát Fischer i Topolánek. To znamená, že pokud by si Topolánek nepřál, tak to v žádném případě neudělám," zopakoval Kalousek. Dosluhující premiér Mirek Topolánek uvedl, že je pro něj představitelné, kdyby byl Kalousek členem nové vlády. Požádat ho o to ale nehodlá. Přání, aby Kalousek v kabinetu setrval, naznačil v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes i prezident Václav Klaus.

Podle dohody parlamentních stran má ČSSD do Fischerovy vlády nominovat sedm a dosavadní vládní koalice ODS, KDU-ČSL a zelených osm lidí. Lidovci se ale nakonec rozhodli, že se na složení vlády podílet nebudou. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek ve vysílání Radiožurnálu potvrdil, že strana bude od 9. května v opozici. Překlenovací vláda je podle něj vládou, kterou si vytvořily dvě nejsilnější strany.

Kalousek narozdíl od Čunka, s nímž je v ostré vnitrostranické rozepři, překlenovací vládu podporuje. Pokud do ní současný ministr financí vstoupí, podporu mateřské strany mít podle předsedy lidovců nebude. Zároveň ale Čunek dodal, že se KDU-ČSL Kalouska zbavovat nemíní. "Já jsem je vyzval k dodržování stanov strany a zvážení, když nechtějí respektovat stanovy strany a chtějí si skutečně dělat, co chtějí, tak ať se podle toho zařídí. Takže strana se nikoho nezbavuje tímto způsobem," uvedl Čunek.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek byl hostem poledních Ozvěn dne Radiožurnálu. Jeho odpovědi i názory komentátora Petra Nováčka si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Lidovci odmítají i cestu k předčasným volbám, kterou včera schválila vláda Mirka Topolánka. Kabinet v demisi souhlasil se zkrácením současného volebního období. Návrh zákona teď putuje do parlamentu. KDU-ČSL ho považuje za příliš jednorázový a účelový. Chce, aby se politici domluvili na obecně platné změně ústavy, kterou už dřív navrhli senátoři. Pro vládní předlohu přitom zvedli ruku i dva lidovečtí ministři.

Přečtěte si vývoj vládní krize:
Čunek: Lidovci budou od 9. května v opozici
Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny
Paroubek: Předčasné volby budou podle stávajícího volebního zákona
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem
Několik lidoveckých poslanců podepsalo dohodu o vládě
ČSSD je připravena deklarovat podporu úřednickému kabinetu
Poslanci už mají návrh zákona umožňující rozpuštění sněmovny
Nedělní dohoda o překlenovací vládě se hroutí
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Marika Táborská, Martin Hromádka, Lucie Toraková, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme