Neonacisté uspěli se žalobami proti zákazu pochodu Ústím nad Labem

V Ústí nad Labem budou v sobotu pochodovat neonacisté. Radnice jim tři ze čtyř pochodů nepovolila. Krajský soud ale vyhověl dvěma žalobám Autonomních nacionalistů proti zákazu akcí. Úředníci města při zákazech argumentovali hlavně dopravními komplikacemi. To ale soud neuznal vzhledem k tomu, že akce se má uskutečnit v sobotu večer, kdy je menší provoz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústí nad Labem

Ústí nad Labem | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

První nahlášenou trasu - přes centrum - úřady nezakázaly. Další dvě - přes čtvrti Klíše a Střekov - městské obvody nepovolily. Autonomní nacionalisté uspěli se žalobou proti zákazu pochodu přes Klíši. Město podalo proti rozsudku krajského soudu kasační stížnost, kterou ale Nejvyšší správní soud dnes zamítl. Podle něj byl úřední zákaz pochodu neoprávněný.

Čtvrtá oznámená trasa vede opět přes Střekov, jen je mírně upravená. I tuto úřad zakázal, ale krajský soud opět vyhověl žalobě autonomních nacionalistů.

Autonomní nacionalisté uvedli jako důvod pochodu uctění památky obětí spojeneckého bombardování města na konci války. To ale vedení města považuje za zástěrku k neonacistickým projevům.

Policie očekává, že se do města sjede několik stovek příznivců ultrapravice od nás, z Německa nebo i z Polska. Proto na sobotu chystá velká bezpečnostní opatření a možná bude omezený i provoz MHD.

Marika Táborská, Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme