Ústí nad Labem se připravuje na pochod neonacistů

Ústí nad Labem je v pohotovosti kvůli sobotní akci pravicových extremistů. Ti chtějí pochodem přes město uctít památku obětí spojeneckého bombardování města na konci války. Organizátor akce - Hnutí Autonomní nacionalisté - si na sever Čech naplánoval hned tři pochody. Město se pokusilo dva z nich zakázat, ale narazilo na rozhodnutí soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod neonacistů (ilustrační foto)

Pochod neonacistů (ilustrační foto) | Foto: Pavel Pavlas

Podle primátora Ústí nad Labem Jana Kubaty soud měl vyjít vstříc městu a extrémisty do ulic nepouštět. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu: "Rozhodně bychom se měli my starostové stále snažit přesvědčovat soudy o tom, že existuje evidentně mnoho znaků k tomu, aby mohly ty pochody zakázat. Ale realitou je, že shromažďovací zákon, který vznikl v 90 letech, je postaven tak, že to skoro nemá význam."

Nacionalisté tedy mohou jít třemi trasami. Hlavní je v centru, záložní pak na Klíši a na Střekově. V ulicích města bude tisícovka policistů. Nad městem budou létat vrtulníky, připraveno bude i vodní dělo.

Policie odhaduje, že na akci přijedou do Ústí nad Labem stovky pravicových extrémistů, a to i z Německa. Policisté jsou připraveni i na případný zásah, říká jejich severočeský ředitel Jiří Vorálek:

"Při nasazení policie takzvaně pod jednotným velením nemůžeme očekávat, že konkrétní člověk se dopustí přestupku a policista, který stojí nejblíže, hned zakročí. Nicméně v tom okamžiku, kdy to bude možné, tak zakročíme. A protože tam ty lidi budeme mít, tak to bude určitě s malou prodlevou."

Ve střehu budou také odborníci na projevy extrémismu a úředníci města. Ti mohou při porušení zákona po dohodě s policií akci také ukončit.

V centru města bude zavřené divadlo, knihovna, obchody a restaurace. "Mohli bychom mít poničené vybavení restaurace, tak budeme mít zabedněná okna a budeme mít zavřeno," potvrdil zaměstnanec restaurace.

O pochodu pravicových radikálů a nebezpečí současného neonacismu byl také dnešní pořad Radiožurnálu Pod kůži.

Gabriela Hauptvogelová, Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme