Ve Stockholmu padl rozsudek za nelegální distribuci hudby a filmů na internetu

Soud ve Stockholmu odsoudil čtveřici Švédů, kteří provozovali internetový server Pirate Bay. Porušili podle něj zákon o autorských právech. Za to, že umožňovali nelegální stahování chráněných autorských děl z internetu, mají jít na rok do vězení a zaplatit odškodné ve výši 30 milionů švédských korun. Odsouzení se okamžitě odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsudek proti Pirate Bay je ve Švédsku klasifikován jako nebývale tvrdý a veřejnost jej přijímá s velkými emocemi. Na různých místech Švédska budou o víkendu na podporu odsouzených dokonce protestní demonstrace.

Zastánci filmových a hudebních společností, které jsou nelegální distribucí autorských děl ekonomicky poškozovány, trest s nadšením vítají. Na straně druhé, zastánci bezplatného stahování hudby, filmů, programů a her, jej stejně vehementně odsuzují.

Odborníci v oblasti mediálních technologií však rozsudek přijali s neskrývanými rozpaky. Podle nich se totiž masové nelegální stahování z internetu tímto krokem nevyřeší. A soud se údajně příliš jednoznačně postavil na stranu starých pořádků, které se odmítají přizpůsobit moderním technologiím.

Odsouzená čtveřice se proti rozsudku okamžitě odvolala, takže intenzivní debata na téma nelegálního stahování z internetu a s ním spojených právních předpisů bude ve Švédsku pokračovat i v následujících týdnech a měsících.

Pirate Bay byl založen v roce 2003 proto, aby umožnil bezplatné elektronické šíření hudby, filmů a počítačových her. Podle vlastních údajů Pirate Bay už jejích služeb využilo na 22 milionů lidí na celém světě.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme