Odstupující vláda má v plánu zabojovat proti extremismu

Odstupující vláda premiéra v demisi Mirka Topolánka (ODS) hodlá řešit nárůst extremismu v České republice. Reaguje tak na dnešním mimořádném zasedání na sobotní pochod nenacistů v Ústí nad Labem a také na noční útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. Premiér Topolánek Radiožurnálu řekl, že nechá tyto incidenty okamžitě prošetřit. Proto se na oba incidenty dnes na mimořádném zasedání zaměří jeho kabinet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Marián Vojtek

"Dochází k nárůstu jak pravicového, tak i levicového extremismu - já mezi tím žádný velký rozdíl nedělám. Když sviští baseballová pálka - je jedno, jestli ten člověk má černý nebo barevný šátek. Nicméně dochází k nárůstu rasově orientovaného extremismu a v tomto smyslu vidím i po té poslední události nutnost, aby ještě tato vláda situaci vyhodnotila, případně přijala taková exekutivní opatření, aby byli občané bezpeční," řekl premiér Radiožurnálu.

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je podle ní rasový útok. Mluvčí dodala, že kromě vážně zraněné dvouleté holčičky a jejích rodičů bylo v domě ještě víc lidí. "V domě, který byl napaden, byla v té době celá rodina. Podle našich informací tam mělo být asi osm lidí. Je proto štěstí, že nedošlo ke zranění dalších osob."

Extremistická akce v Ústí nad Labem už v neděli pokračování neměla. Po skončení sobotního pochodu pravicových radikálů byl už ve městě klid. Ještě před půlnocí víc než polovina účastníků demonstrace z Ústí odjela, zbylí se rozptýlili po městě. Jediným rizikovým místem bylo nádraží, kde od sebe policisté museli oddělit skupinu pravicových extremistů a jejich odpůrců. Pochod ultranacionalistů se obešel bez zranění, policisté podle mluvčí Jarmily Hrubešové předvedli 15 lidí. Život v Ústí se pak vrátil do normálních kolejí. Jezdila MHD, majitelé obchodů odstranili bednění na výlohách.

Mezitím v neděli z Prahy zazněla výzva Stop antisemitismu a neonacismu. Na Pochodu dobré vůle ji zveřejnilo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém. Podle předsedy jeho české pobočky Mojmíra Kalluse výzva vyjadřuje znepokojení nad rostoucím antisemitismem ve světě. Požaduje také účinné sankce proti Íránu, který opakovaně hrozí Izraeli genocidou.

Přečtěte si také:
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů
Stovky neonacistů prošly Ústím nad Labem, asistovala jim tisícovka policistů
V Ústí se scházejí pravicoví i levicoví radikálové a také Romové

Milan Kopp, Jana Zemanová, Petr Havránek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme