Fortuna je větší než Sazka, loni utržila přes 9 miliard korun

Kurzové sázení představuje i v době ekonomických turbulencí na globálních trzích velmi dobrý byznys. Fortuna Holding loni od sázejících v České republice, na Slovensku, v Polsku a Chorvatsku vybrala přes devět miliard korun. Meziročně si polepšila o 36 procent. Největším trhem zůstává Česká republika, nejrychleji rostly Slovensko a Polsko, vydařil se vstup na chorvatský trh. Informace Radiožurnálu poskytla česko-slovenská investiční skupina Penta Investments, která je vlastníkem Fortuny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Penize v bance.

Penize v bance. | Foto: Free Stock Photos

Fortuna Holding se stala výrazně největším středoevropským provozovatelem kurzových sázek, její pobočky každý den v průměru přijmou kolem 300 tisíc tiketů. Její loňský zisk by se měl pohybovat kolem půlmiliardy korun. Podle výše tržeb předstihla téměř o miliardu Sazku, dosavadního lídra tuzemského sázení. Sazka loni utržila za loterie a sázky těsně přes 8 miliard korun.

Fortuna se stala součástí Penty na přelomu let 2004 a 2005. Investiční skupina zakladatelům a majitelům vyplatila 75 milionů eur, což tehdy představovalo zhruba 2,3 miliardy korun. Peníze si rozdělili Petr Bouma, Michal Horáček, Josef Kurka a Jiří Balcar. V současné době je Penta ochotná Fortunu prodat. Očekává nejméně 200 milionů eur, spíš víc. Chystá totiž velké nákupy zhruba za miliardu eur. Akvizice by měly proběhnout v oborech nejvíc postižených krizí.

Penta, jejímiž vlastníky jsou Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Martin Kúšik, Jozef Oravkin a Jozef Špirko, kontroluje desítky společností v mnoha zemích. V dceřiných firmách zaměstnává přes 25 tisíc lidí. Mezi klíčové patří Aero Vodochody, síť lékáren Dr.Max, řetězec Žabka, PPC Energy Group, Privatbanka, zdravotní pojišťovna Dovera, VSŽ - Slovenské investičné družstvo, německý výrobce stravy pro kočky a psy Gimborn nebo hutní koncern ZSNP (několikamiliardovou hodnotu má především podíl v obří hliníkárně Slovalco).

Loňský provozní zisk Penty překročil 300 milionů eur. Na historicky šesti klíčových obchodech vydělala v souhrnu kolem miliardy dolarů. Jde o prodej Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava, pozemků na pražské Ruzyni, ovládnutí ZSNP, převzetí téměř veškerého neocelářského byznysu košického kolosu VSŽ, koupě Paroplynového cyklu (PPC Energy Group) a poněkud divoké ovládnutí kuponového fondu VÚB Kupón.

Přečtěte si také:
Ministr financí Miroslav Kalousek povolil internetové sázení
Deníky zjistily, komu Stanislav Gross prodal akcie Moravia Energo
Stát chce prodat pražské ruzyňské letiště
Na český trh vstoupil čtvrtý operátor
OKD získal definitivně Karbon Invest

Miroslav Motejlek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme