Dvouletá holčička je po útoku žhářů stále v kritickém stavu

Zdravotní stav dvouleté holčičky z Vítkova na Opavsku je dál velmi vážný. Při požáru rodinného domku, u kterého policie z Moravskoslezského kraje nevylučuje rasový útok, utrpěla popáleniny téměř na 80 procentech těla. Vážně zraněni byli také její matka a otec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Aktuální zdravotní stav obětí úmyslně založeného požáru upřesňuje mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Tomáš Oborný: "Zdravotní stav pacientů je víceméně neměnný. Maminka děvčátka je dál hospitalizovaná na jednotce intenzivní péče popáleninového centra. Její zdravotní stav je stabilizovaný, je při vědomí. Ovšem holčička zůstává nadále v kritickém stavu v péči oddělení pediatrické, resuscitační a intenzivní péče."

Vyšetřovatelé moravskoslezské policie zatím zjistili, že zápalných předmětů vhozených do domu mohlo být víc, potvrdila to krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská: "Nalezené části mohly pocházet z více předmětů, ve kterých mohla být hořlavá látka, která mohla dům zapálit. Do této chvíle kriminalisté vyslechli desítek osob, zejména z blízkého okolí. Nyní vyhodnocují získané informace. Jednou z nich je, že v době zahoření domu projíždělo kolem domu neznámé vozidlo tmavé barvy."

Policejní mluvčí Soňa Štětínská dodává: "Kriminalisté prověřují několik verzí motivu činu, od osobního, přes finanční a nemůžeme samozřejmě vyloučit verzi o rasově motivovaném skutku."

Odstupující vláda premiéra v demisi Mirka Topolánka (ODS) hodlá řešit nárůst extremismu v České republice. Reagovala tak na dnešním mimořádném zasedání na sobotní pochod nenacistů v Ústí nad Labem a také na noční útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku.

Topolánek po zasedání řekl, že stát chce proti pravicovému extremismu bojovat nejen represí, ale také prevencí, která by měla odstranit jeho kořeny. Nová strategie by měla být přijata na posledním zasedání nynější vlády za dva týdny.

Tématu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtete si ještě:
Odstupující vláda má v plánu zabojovat proti extremismu
Při požáru domu se těžce popálila dvouletá dívka, policie nevylučuje útok žhářů

Petr Havránek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme