Zdravotnictvím cloumá bitva miliardových čísel

Česká lékařská komora varuje před schválením protikrizových opatření z pera ministerstva zdravotnictví. Návrh má podle úřadu přinést do resortu víc peněz, podle vedení komory je to ale přesně naopak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

Prezident České lékařské komory Milan Kubek řekl, že protikrizová opatření připraví zdravotnictví o více než tři miliardy korun: "Pokud by byl schválen vládní návrh, tak by stát v letošním roce zaplatil o 1,8 miliardy korun více, avšak zároveň by v příštím roce - kdy bude pravděpodobně krize vrcholit - zaplatil o 4,9 miliardy méně, výsledek by byla ztráta minus 3,1 miliardy korun."

Kubek k sumě ještě počítá zvýšení výdajů zdravotních pojišťoven za léky ve výši 2,5 miliardy. Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra by měly pojišťovny dostat - díky návrhu protikrizových opatření - o 7,5 miliardy více než doteď. Zároveň ale musejí ušetřit na preventivní péči a provozu.

Ministerstvo zdravotnictví se ale ostře ohrazuje proti kritice ekonomických opatření. Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra má ale resortu návrh přinést o 7,5 miliardy korun více než doteď plus ušetřené peníze z preventivní péče a provozu pojišťoven.

"Navýšením platby za státní pojištěnce již od 1. 7, ale i příští rok - tak v těchto dvou letech oproti stávajícímu stavu dostanou zdravotní pojišťovny zhruba o 7,5 miliardy více. A druhé opatření, které navrhujeme, že si zdravotní pojišťovny utáhnou opasky, a tyto prostředky, které v těch dvou letech dělají zhruba 2,5 miliardy korun, tak budou muset investovat do fondu, z kterého se hradí péče."

Česká lékařská komora ale trvá na svém a bude se snažit prosadit v návrhu zásadní změny, případně se pokusí schválení zákona v Poslanecké sněmovně zablokovat.

Bude možné jet k lékaři do ciziny?

Jestliže německá nemocnice léčí lépe než česká, pacient by mohl odjet třeba kvůli plánované výměně kyčelního kloubu k našim sousedům. To si myslí Evropská komise. Poslanci Evropského parlamentu s tím dnes vyslovili souhlas.

Pojišťovna má pacientovi uhradit částku, kterou by za zákrok zaplatil doma. Zbytek by pokryl z vlastní kapsy. Po souhlasu Evropského parlamentu je teď řada na členských státech Unie. Řada z nich má výhrady: především ty bohatší se bojí dopadu takové zdravotnické turistiky na své zdravotní systémy. Chtějí proto zajistit, aby se kvůli možnému zájmu cizinců třeba neprodloužily čekací lhůty pro jejich domovské pacienty.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Filipiové není jasné, jestli se dohodu podaří najít ještě během českého předsednictví Unie.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme