EU chce více chránit žraloky ohrožované nadměrným lovem

Členské státy evropské sedmadvacítky podpořily akční plán Evropské komise na záchranu žraloků. Komise navrhla věnovat větší pozornost studiu života žraloků, omezit jejich lov a zvýšit pokuty za nedovolené zacházení s těmito tvory. Rybáři totiž žraloky loví rychleji, než se stačí jejich populace obnovovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

International Herald Tribune se zvláštní obálkou o ohrožených žralocích

International Herald Tribune se zvláštní obálkou o ohrožených žralocích | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Míra lovu žraloků měla a má negativní vliv na jejich početní stavy. Konstatovali ministři zemědělství a rybolovu na schůzce v Lucemburku. Dali Evropské komisi za úkol vypracovat přísnější normy ochrany žraloků.

Rybáři například nebudou moci odřezávat ploutve z ulovených kusů už na palubě lodi, ale musejí dovézt celého žraloka do přístavu. Životaschopné kusy chycené při lovu jiných ryb budou muset vrátit zpět do vody.

"To není proto, aby bylo více žraloků nebezpečných pro lidi, ale aby tento velmi významný druh, který patří do přírody, zase získal svoji rovnováhu," uvedl ministr a předseda rady EU pro zemědělství Petr Gandalovič.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme