Přes republiku se žene vichřice, láme stromy a rozdmýchává požáry

Českem se prohání silný vítr. Výstraha meteorologů před jeho následky platí až do úterý, kvůli současnému suchu také vzrůstá nebezpečí požárů. Od nedělního dopoledne hasiči a energetici po celé zemi napravují škody, způsobené nárazovým větrem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hasiči odstraňují spadlé stromy

hasiči odstraňují spadlé stromy | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Na Vysočině vítr dosahoval v neděli v nárazech síly mohutné vichřice, meteorologové naměřili rychlost skoro 120 kilometrů v hodině. Dnes to má podle nich být ještě horší.

Nejvíc práce měli hasiči na Jihlavsku a Žďársku. Oodstraňovali uvolněné plechy a střešní krytiny a také stromy a větve, které bránily provozu na silnicích.

Silný vítr řádí také v Libereckém kraji. Mluvčí hasičů Iva Michalíčková dokonce řekla, že počet spadlých stromů se blíží situaci po loňské vichřici Emma. Nejhorší situace je na Liberecku a na Semilsku.

Kvůli větru a suchu se také rychleji šíří požáry. Například na východě Čech vyjížděli hasiči do Adršpašských skal, kde hořelo ve velmi nepřístupném terénu. Oheň se rozšířil do soutěsek, kam se technika neměla šanci dostat. Povolán proto byl vrtulník.

Několik jednotek zasahovalo také u požáru v Trutnově. Ve čtvrti Bojiště vzplál přístřešek se senem a oheň se rozšířil na sklad stavebnin. Záchranná služba odvezla do nemocnice popáleného třináctiletého chlapce, další dvě děti se pohřešovaly. Večer je hasiči spolu s policisty našli mrtvé. Škoda na objektech skladu dosáhne asi pět milionů korun.

Východočeští energetici do 18. hodiny řešili kvůli stromům spadlým do drátů přes 20 poruch na vysokém napětí a kolem stovky na vedení nízkého napětí. Problémy jsou na Havlíčkobrodsku, Českotřebovsku, Semilsku, Chlumecku, Dobrušsku a Jičínsku. Bez proudu jsou desítky domácností.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude vítr ustávat až v úterý. "Výstraha na silný vítr platí od devíti hodin až do úterního večera a platí pro Moravu, Slezsko, východní Čechy také pro Liberecký kraj," uvedl Pavel Šimandl z ČHMÚ. V pondělí by na Českomoravské vrchovině a na horách na severu mohly nárazy dosáhnout až síly orkánu.

Vzhledem k silnému větru je podle meteorologů nutné v ohrožených oblastech zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí stržení střešní krytiny, a v blízkosti větších stromů. Turisté na horách by měli omezit túry a nevydávat se do hřebenových partií.

Nejvyšší stupeň nebezpečí vzniku venkovních požárů je v okrese Znojmo, Břeclav a Brno-venkov v Jihomoravském kraji a také na Litoměřicku v Ústeckém kraji.

O tom, co na nás počasí chystá, se víc dozvíte z podrobné předpovědi, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Martin Hromádka, Martin Pařízek, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme