Evropská komise šetří na Slovensku podezřelý tendr za miliardy

Evropskou komisi velmi zajímá nástěnka na slovenském ministerstvu pro místní rozvoj. Pouze tam totiž ministr vyhlásil veřejnou soutěž za více než tři miliardy korun z evropských fondů. Evropská komise už proto zastavila přísun peněz na tuto zakázku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igor Štefanov

Igor Štefanov | Zdroj: ČTK

Největší korupční skandál slovenské vlády posledních měsíců málem vyšuměl do ztracena, kdyby Evropská komise nedostala stížnost a nezačala prověřovat podezřelé okolnosti.

Teprve poté premiér Robert Fico požádal ministra výstavby a regionálního rozvoje Igora Štefanova, aby veřejnou soutěž zrušil. Evropská komise se obrátila dopisem na vládu a žádá podrobné vysvětlení, kde přesně nástěnka visela, jak to vypadá na chodbě a kdo tam má přístup.

Za neprůhledným tendrem stojí Slovenská národní strana, která ho podle místních médií velmi dobře zorganizovala ve svůj prospěch s pomocí spřátelených obchodníků. Zda-li ale může ministerstvo přidělenou zakázku zrušit, v tom s názory právníků rozcházejí.

Soutěž již stála křeslo Štefanova předchůdce Mariana Januška, jehož odchod si vynutil Fico, když kontrola Úřadu pro veřejné zakázky ukázala porušení zákona.

O případu si přečtěte také:
Ve slovenské vládě opět hrozí pád ministra kvůli korupční zakázce z eurofondů
Slovenská opozice se pokusí kvůli neprůhledné zakázce odvolat ministra
Slovenský ministr pro regionální rozvoj končí kvůli podezřelé zakázce

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme