Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy

Takzvaná prasečí chřipka už je v Evropě. Dva případy nákazy nebezpečným virem A/H1N1 potvrdily Španělsko i Velké Británie. Mexiko už hlásí v souvislosti s nákazou na 150 úmrtí a stovky lidí jsou v nemocnicích, nakažení se objevili i ve Spojených státech a v Kanadě. V dalších evropských zemích včetně Česka se zatím přítomnost stejného viru zjišťuje u několika desítek lidí, kteří byli v Mexiku a mají chřipkové příznaky. Zároveň se zpřísňují bezpečnostní opatření například na letištích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Mexico City nosí roušky jako prevenci proti infekci prasečí chřipky

Lidé v Mexico City nosí roušky jako prevenci proti infekci prasečí chřipky | Zdroj: ČTK

Jako první v Evropě dnes potvrdilo případ nákazy novým typem chřipky u člověka Španělsko. Třiadvacetiletý student si podle všeho přivezl chřipku z Mexika, odkud se vrátil v pátek.

"Pacient z Almansy, který byl pod dohledem kvůli chřipkovým příznakům, měl pozitivní test na prasečí chřipku H1N1," oznámila španělská ministryně zdravotnictví Trinidad Jimenézová. U dalších dvou desítek lidí se čeká na výsledky testů.

Britští lékaři zjistili nákazu u dvou pacientů ve Skotsku. Skotský ministr zdravotnictví řekl, že oba se zotavují v nemocnici v Airdrie. Také v tomto případě jde o lidi, kteří se nedávno vrátili z Mexika. Další desítky lidí jsou pod dohledem v Irsku, ve Francii nebo v Izraeli.

USA dnes oznámily zvýšení počtu potvrzených případů onemocnění novou chřipkou na 40. Nemoc se objevila v pěti amerických státech - New Yorku, Ohiu, Kansasu, Texasu a Kalifornii. Zdravotnické úřady nicméně zdůraznily, že nárůst není důsledkem šíření choroby, ale výsledkem lepší detekce jednotlivých případů.

Před možným bleskovým šířením nového viru ale varuje specialista na virové choroby z Hongkongu Lo Wing Lok. "Prasečí chřipka je mnohem nakažlivější a šíří se mnohem rychleji než třeba SARS. Podle mých informací se nemocí v tuto chvíli nakazilo více než tisíc lidí. V případě SARS bylo za celou dobu, tedy za několik měsíců, zaznamenáno jen 8000 případů," uvedl.

V Mexiku už má epidemie nového typu chřipkového viru na svědomí 149 úmrtí. Tamní ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že kvůli nemoci v celé federaci zůstanou do šestého května uzavřeny školy. Podle vlády středoamerické země bylo většině lidí, u kterých je podezření, že zemřeli kvůli chřipce, dvacet až padesát let. Ministr zdravotnictví taky uvedl, že počet případů chřipky zřejmě ještě vzroste.

Čeští lékaři vyšetřují tři pacienty s nachlazením

V Česku už lékaři ošetřili tři lidi s podezřením na nový typ chřipky. Jednoho muže, který se vrátil s nachlazením z Mexika, vyšetřili v motolské nemocnici a teď je doma. Další dva nemocní leží na infekčním oddělení nemocnice na Bulovce. Podle primářky Hany Roháčové mají ale jen lehké příznaky a ona sama nepředpokládá, že by se skutečně ve střední Americe nakazili.

"Klinicky nevypadají jako typický obraz chřipky, nicméně vzhledem k tomu, že se vrátili z rizikové destinace a měli mírné potíže ve smyslu infekce horních cest dýchacích, tak jsme je přijali. Ale pravděpodobnost, že by se jednalo o tento typ infekce, je minimální," uvedla Roháčová. Výsledky laboratorních testů budou mít lékaři k dispozici v úterý a ve středu.

Na nový typ chřipky nezabírají běžná antivirotika, pomoci může lék Tamiflu nebo Relenza, tedy jako na takzvanou ptačí chřipku. Naše republika má dávky těchto léčiv asi pro pětinu obyvatel, tedy asi dva miliony dávek, informovala ministryně zdravotnictví v demisi Daniela Filipiová. Ministerstvo už také začalo jednat se zdravotnickou firmou pro případ potřeby pandemické vakcíny a nechalo vytisknout letáky na ruzyňské letiště a do letadel. Lidé se mohou nechat vyšetřit přímo v letištní ambulanci.

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje jezdit do oblastí v Mexiku, kde takzvaná prasečí chřipka řádí. Cestovatelé by měli vynechat metropoli Mexiko City, San Luis Potosí ve středu země a Mexicali u hranic se Spojenými státy. Podle českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry se nyní nedá počítat s tím, že by Evropská unie vydala společné doporučení ohledně nebezpečí cest do postižených regionů. To je právě záležitostí jednotlivých členských zemí EU.

Experti Evropské komise upozorňují, že nejde o klasickou prasečí chřipku, ale o zcela nový druh - kombinaci prasečí, lidské i ptačí chřipky. Nedá se jím nakazit při konzumaci vepřového masa, naopak nejspíš se přenáší mezi lidmi. Podle unijních expertů je třeba nejdříve zjistit, jestli na tento druh nemoci budou účinkovat vakcíny, které se používají proti dnes se vyskytujícím kmenům chřipkových virů. Připustili ale, že vytvoření nové vakcíny může trvat i půl roku.

Za posledních sto let se svět potýkal se třemi velmi vážnými epidemiemi chřipky. Nejhorší z nich byla španělská chřipka, která v roce 1918 zabila víc než 50 milionů lidí, hlavně mladých dospělých. Nakazilo se jí až 40 procent světové populace. Pandemie v letech 1957 a 1968 pak usmrtily statisíce hlavně starších lidí.

Novému nebezpečí jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Pavel Novák, Martin Hromádka, David Koubek, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme