V Česku prasečí chřipka zatím není, potvrdily testy

V České republice takzvaná prasečí chřipka zatím není. Testy všech tří sledovaných pacientů, kteří po návratu z Mexika měli chřipkové příznaky, jsou negativní. Oznámil to hlavní hygienik ČR Michael Vít. Nebezpečí celosvětové chřipkové pandemie je ale nyní vyšší než u ptačí chřipky před třemi lety. Přenos infekce je totiž v případě prasečí chřipky možný z člověka na člověka. Světová zdravotnická organizace proto hodnotí nebezpečí stupněm čtyři ze šesti možných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se před infekcí chrání rouškami

Lidé se před infekcí chrání rouškami | Zdroj: ČTK

V Česku lékaři zatím vyšetřili tři lidi, kteří po návratu z Mexika trpěli příznaky chřipky a mohli se jejím novým typem nakazit. Testy provedené v Národní referenční laboratoři ale prokázaly, že všichni tři jsou v pořádku. "Čili v České republice zatím bylo vyloučeno toto onemocnění u českých pacientů, kteří byli v pozorování," prohlásil hlavní hygienik Michael Vít.

Na doporučení Světové zdravotnické organizace už u nás platí čtvrtý stupeň nebezpečí chřipkové pandemie. Ústřední epidemiologická komise dnes podle instrukcí pandemického plánu nařídila některá zvláštní opatření: "Nastartování sledování výskytu respiračních onemocnění v pěti věkových kategoriích, každý den hlášení hlavnímu hygienikovi, zda nedošlo k nějakému většímu výskytu respiračních infektů, hlášení závažných komplikací u chřipkových onemocnění," upřesnil hlavní hygienik. Česko má pro případ širší nákazy v zásobě 2 miliony 200 tisíc dávek antivirotik.

České ministerstvo zahraničí už včera doporučilo občanům, aby necestovali do mexických oblastí, které epidemie nového typu chřipky nejvíc zasáhla. Cestovní kanceláře Exim Tours, Fischer a Siam už nejbližší plánované lety do Mexika zrušily.

Jak se před chřipkou chránit?

Jednou z důležitých zásad je nelíbat se na potkání! Nejíst z jednoho talíře, jedním příborem a nepít ze společné sklenice. Čistý byt je samozřejmostí. Lékaři také doporučují jíst hodně ovoce a zeleniny bohaté na vitamíny A a C, například ananas, limetky, pomeranče nebo mrkev.

Vepřové maso jíst můžete - virus totiž zničí sedmdesátistupňová teplota. Dále se doporučuje pravidelné až úzkostlivé mytí rukou. Jakmile se objeví příznaky chřipky - vysoké horečky, kašel, bolesti hlavy, svalů nebo kloubů - okamžitě vyhledejte lékaře.

V Evropě už takzvaná prasečí chřipka je. Dva případy nákazy nebezpečným virem A/H1N1 potvrdily Španělsko i Velké Británie. Mexiko už hlásí v souvislosti s nákazou na 150 úmrtí, nakažení se objevili i ve Spojených státech a v Kanadě. Nejnověji byly první případy nákazy potvrzeny v Izraeli a na Novém Zélandu.

WHO: Na zastavení prasečí chřipky je už pozdě

Podle Světové zdravotnické organizace je na zastavení šíření prasečí chřipky už příliš pozdě. Státy by se proto nyní měly soustředit na zmírnění dopadů smrtícího viru. WHO registruje 79 úmrtí na tuto chorobu ve světě.

Odborníci zatím nedovedou vysvětlit, proč má nemoc tak vážný průběh pouze v Mexiku, kde místní úřady evidují přes 150 mrtvých a na 2000 hospitalizovaných. Žádná země kromě Mexika zatím nehlásí vážné zdravotní komplikace nebo dokonce úmrtí spojené s touto chorobou.

Nebezpečí chřipkové pandemie je podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly nyní podstatně vyšší, než bylo v případě ptačí chřipky před třemi v Asii. Tehdy se totiž infekce nepřenášela z člověka na člověka.

"My se musíme obávat toho, že tento virus se ještě bude dále vyvíjet, a v tom je asi jeho největší nebezpečí. V tuto chvíli ještě - dejme tomu - jeho chování není až tak kritické, alespoň podle mého názoru, nicméně pokud by dále zmutoval, tak může skutečně způsobit celosvětovou pandemii. A pak bychom museli provádět veškerá opatření, která se eventuálně provádět dají," řekl Prymula.

Virus nového typu chřipky A/H1N1, který se přenáší vzduchem, je označován za kombinaci viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka, častou komplikací je zápal plic.

První dva pacienty nakažené prasečí chřipkou dnes ohlásil Izrael. Oba muži se před několika dny vrátili z Mexika a kvůli zdravotním potížím se nechali hospitalizovat. Po nezbytných testech ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že se jedná o tuto nákazu.

Izraelské vedení se chystá na možné další šíření nemoci. Některé kroky už začalo podnikat i ministerstvo obrany, protože armáda má logistické zázemí pro zvládání krizí tohoto typu. Hlavním koordinátorem přípravy na možnou globální pandemii má být náměstek ministra obrany Matan Vilnaj.

Ve Spojených státech se počet potvrzených případů nového typu chřipky přehoupl přes 50. Nemoc zaznamenali v celkem 8 amerických státech, všechny případy onemocnění měly zatím mírný průběh. Neohrozily nakažené osoby na životě a jenom jednu z nich zdravotníci hospitalizovali. Na letištích ani na hranicích s Mexikem zatím neplatí žádná mimořádná opatření.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová varovala Američany cestující na jih, aby byli opatrní. Podle šéfa Centra pro kontrolu a prevenci chorob Richarda Bessera se připravuje nové doporučení, aby lidé jeli do Mexika jen v případě, že tam z nějakých důvodů opravdu musí.

První pacienty s podezřením na prasečí chřipku už přijaly také německé nemocnice. Ve všech případech se jednalo o lidi, kteří nedávno navštívili Mexiko, nebo o jejich příbuzné. Zatím se ale v žádném z případů virus H1N1 neprokázal.

V Německu se taky spekuluje o případných ekonomických dopadech nemoci. Na poplach bijí v souvislosti s prasečí chřipkou hlavně letecké společnosti a cestovní kanceláře. Akcie Lufthansy ztratily na frankfurtské burze bezmála 10 procent. Největší turistický operátor TUI zrušil s okamžitou platností všechny zájezdy do Mexico City.

Zvýšíte svou prevenci proti chřipce? Hlasujte v naší anketě!

K tématu si můžete také přečíst:
Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Jiří Hošek, Marika Táborská, Vít Pohanka, Alžběta Havlová, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme