Zemědělci protestovali proti propadu výkupních cen mléka

S nákladními auty a těžkou technikou vyjeli dnes ráno zemědělci na silnice v pěti krajích České republiky. Chtěli tak dát najevo nesouhlas s nízkými výkupními cenami mléka a upozornit na kritickou situaci v chovu skotu. Za současných podmínek je podle nespokojených farmářů chov ztrátový. Někde už proto začali se snižováním stavů dojnic a tento trend se bude podle Agrární komory dále stupňovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest zemědělců na Vysočině

protest zemědělců na Vysočině | Zdroj: ČTK

Zemědělské stroje brzdily provoz v Plzeňském, Jihomoravském, Pardubickém a Olomouckém kraji a také na Vysočině. Na mnoha místech se tvořily několikakilometrové kolony aut. Farmáři si stěžují na nízké výkupní ceny mléka. Za litr teď dostávají jen málo přes 6 korun, což pro ně není rentabilní.

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby je hlavním jejich požadavkem zavedení minimální ceny mléka. Agrárníci dále žádají schválení zákona, který by zabezpečil korektní chování obchodních řetězců. Třetím požadavkem pak je přijetí koncepce českého zemědělství.

Výkupní ceny mléka jsou podle ředitele olomoucké Agrární komory Miloše Porče kvůli tlaku ze strany obchodních řetězců kolem šesti korun, naopak náklady dosahují devíti korun. Pokud bude tento stav pokračovat, dojde podle Agrární komory k razantnímu snižování stavů dojnic. Už teď některé firmy vybíjejí krávy po stovkách.

Podle Jana Veleby není protest namířený proti současné ani budoucí vládě, ale má politiky i veřejnost upozornit na kritickou situaci chovatelů skotu. "Problém je v tom, že než začne vládnout nová vláda, tak týdny zase poplynou, politici budou hrát svoje hry a krávy budou chodit na jatka. Ta situace je velmi obtížná, nevím, co bude," řekl prezident Agrární komory.

Odstupující ministr zemědělství Petr Gandalovič protesty nechápe, podle něj stát nemůže výkupní ceny mléka určovat a Evropská unie už některé kroky na pomoc farmářům podnikla.

"Jako předsednická země jsme na toto téma mnohokrát iniciovali diskusi v rámci rady ministrů a také Evropská komise již reagovala celou řadou tržních opatření, která pomáhají odčerpávat přebytečné mléko z evropského trhu. Není to zatím ještě stoprocentně účinné, ale už vidíme první známky zlepšování situace na trhu," uvedl ministr.

Protesty proti evropské zemědělské politice se dnes konají i v dalších 13 zemích unie. Iniciátorem demonstrací je Německý svaz chovatelů mléčného skotu.

Měl by stát víc chránit české zemědělce? Hlasujte v naší anketě!

K tématu si můžete také přečíst:
Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají
České předsednictví Evropské unie chce podpořit producenty mléka
Madeta vypověděla další dodávky mléka, Gandalovič přislíbil zemědělcům podporu
Evropská unie se odhodlala k radikální reformě zemědělské politiky
V Česku se schyluje k válce o ceny mléka

Marika Táborská, Václava Marešová, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme