WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň

Světová zdravotnická organizace (WHO) zvýšila varování před pandemií takzvané prasečí chřipky. Z dosavadního čtvrtého se přešlo na předposlední pátý stupeň. Ten označuje obecně rozšířený přenos infekce mezi lidmi. Poslední, šestý stupeň, se užívá k označení rozsáhlé pandemie. Podle ředitelky WHO by všechny země měly zůstat v pohotovosti a aktivovat pandemické pohotovostní plány. Kvůli hrozbě prasečí chřipky se dnes v Lucemburku scházejí ministři zdravotnictví zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola  kvůli prasečí chřipce

Kontrola kvůli prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

Společně proti prasečí chřipce. Tak se dá shrnout dnešní jednání ministrů zdravotnictví Evropské unie. Ti se chtějí v Lucemburku dohodnout na tom, jak by měla sedmadvacítka hrozbě nákazy čelit.

Hlavním obsahem schůzky, které bude předsedat česká ministryně zdravotnictví Dana Filipiová, bude výměna zkušeností s léčbou nemoci a vzájemné informování o šíření nákazy v zemích Unie.

Francouzi na středečním neformálním zasedání ministrů dopravy EU v Litoměřicích překvapivě přišli s návrhem na vyhlášení celoevropského zákazu letů do Mexika. Evropská komise a české předsednictví EU to ale odmítly. Není vyloučeno, že se podobný návrh opět objeví. Takový zákaz by ale byl zcela v kompetenci jednotlivých států.

Světová zdravotnická organizace zatím registruje 114 nakažených v sedmi zemích - v Mexiku, USA, Kanadě, Izraeli, Španělsku, Británii a Novém Zélandu. Počet možných obětí v Mexiku, které se považuje za ohnisko nákazy, stoupl na téměř 160.

První oběť mimo tuto zemi ohlásily Spojené státy. Smrtícímu viru AH1N1 tam podle úřadů podlehlo dvouleté mexické dítě, které do USA přiletělo spolu s rodiči začátkem dubna. V samotném Mexiku počet nových podezření na nákazu klesá a podle tamního ministra zdravotnictví léčba nemocných zabírá.

V České republice prasečí chřipka zatím potvrzena nebyla. Podle odborníků je ale jen otázkou času, kdy se i u nás objeví, vzhledem k tomu, že ji včera potvrdili zdravotníci už ve dvou sousedních státech.

Aktuálně existuje podezření na nákazu novým chřipkovým virem u tří hospitalizovaných. Dva jsou na pražské Bulovce, jeden v Ostravě. Dále je tu 16 lidí, kteří navštívili Mexiko a mají lehké potíže s horními cestami dýchacími. Lékaři jim odebrali vzorky a nařídili domácí izolaci.

V neděli má do Prahy přiletět letadlo se 180 českými turisty z Mexika. Na ruzyňském letišti mají být instalovány termovize, které by případně pomohly odhalit, jestli někdo z cestujících nemá zvýšenou teplotu.

"V případě, že ten člověk bude mít teplotu, bude vyšetřen a jestliže kolega, který je specialista na infekční nemoci, rozhodne, že má být hospitalizován, bude odvezen infekční sanitkou do Fakultní nemocnice Na Bulovce," vysvětlil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Ve střední Evropě už chřipka byla zjištěna

Tři případy takzvané prasečí chřipky potvrdily včera úřady v Německu. Dva pacienti leží na bavorských klinikách, třetí osoba je v péči nemocnice v Hamburku. Mezitím se zpřísňují opatření na německých letištích.

Ženy ve věku 22 a 37 let i třicetiletý muž se v posledních dnech vrátili z pobytu v Mexiku. Ani jedna z osob se podle dostupných informací nenachází ve vážném zdravotním stavu. Ženy si po návratu z dovolené stěžovaly na bolesti kloubů a trápila je horečka.

V Bavorsku, které eviduje i další podezření na prasečí chřipku, už tamní vláda zřídila krizový štáb. Tato spolková země má k dispozici antivirotika asi pro 20 procent populace. Na severu země je podle agentury DPA toto procento výrazně nižší. Mikrobiolog Alexander Kekulé si myslí, že se rychlejšímu šíření chřipky bývalo dalo zabránit přísnějšími kontrolami na německých letištích.

Chřipka už dorazila i do Rakouska. Z Mexika si ji přivezla osmadvacetiletá žena. Dva případy, které s velkou pravděpodobností ukazují na prasečí chřipku, hlásí Francie. Nakažení se před několika dny vrátili z Mexika a teď jsou hospitalizováni v nemocnici v okolí Paříže.

V Mexiku uvízly tisíce britských turistů

V Mexiku uvízlo na deset tisíc Britů, kteří chtěli předčasně ukončit dovolenou a vrátit se domů. Cestovní kanceláře odmítly sjednat náhradní lety. Podle listu Daily Mail bylo těmto lidem řečeno, že budou muset vyčkat do konce své dovolené i přes rizika vyplývající z prasečí chřipky.

Zpravodaj BBC uvádí, že cestovní kanceláře Thompson a First Choice zrušily lety do mexických oblastí Cancún a Cozumel a připravují evakuaci svých zákazníků z Mexika. Britské ministerstvo zahraničí radí občanům, aby do Mexika cestovali jen v nejnutnějších případech.

V Británii zároveň pokračuje vyšetřování podezřelých případů prasečí chřipky. Ve Skotsku se očekávají výsledky testů 23 osob. Ředitel střediska pro infekce dýchacích cest na imperiální koleji v Londýně profesor Peter Opensahw v rozhovoru pro londýnský večerník Lite řekl, že vysoký počet lidí projíždějících hlavním městem znamená, že Londýn pocítí plný dopad chřipky. Kritický bude podle něho příští týden.

Ministerstvo zdravotnictví navyšuje zásoby ochranných masek pro klíčový personál. Premiér Gordon Brown řekl, že Británie je mezi zeměmi, které jsou na chřipku nejlépe připraveny.

K tématu si můžete také přečíst:
V Česku prasečí chřipka zatím není, potvrdily testy
Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Jiří Hošek, Milan Kocourek, Marika Táborská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme