Stát bude mít více možností, jak postihnout exekutory

Dohled nad exekutorskou komorou by měl být přísnější. Dohodli se na tom poslanci. Jednomyslně podpořili novelu exekučního řádu, kterou připravilo ministerstvo spravedlnosti. Ta zvyšuje dohled nad fungováním exekutorů a zavádí přísnější tresty za jejich pochybení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exekuce (ilustrační foto)

exekuce (ilustrační foto) | Foto: a-kontra.net

Rozpory v exekutorské komoře a nespuštění centrální evidence exekucí - to byly podle odstupujícího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila důvody k prosazení takzvané sankční novely.

Ta zvyšuje dohled státu nad fungováním exekutorů. Kromě ministerstva spravedlnosti budou jejich práci kontrolovat i předsedové soudů. Kárné řízení bude nově v režii Nejvyššího správního soudu, nikoliv komory.

"Tresty, které byly ukládané, byly velmi mírné. Komora nevyškrtla nikoho ze svého seznamu, exekutoři neměli obavu, že když budou před kárnou komisí své komory, že je stihne spravedlivý trest," připomněl Pospíšil. Právě tyto situace by podle ministra už neměly nastávat.

Věří v to i předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. "Ona se zlepší práce exekutorů, budou pod větším tlakem a budou si dávat mnohem větší pozor na to, aby důsledně jednali v rámci a v duchu zákona," uvedl Sobotka.

Exekutorská komora by za pochybení mohla dostat pokutu až deset milionů korun. Pro tyto změny zvedlo ruku všech 151 zákonodárců přítomných jednání. Sněmovna schválila novelu exekučního řádu ve zrychleném řízení, teď o ní tedy rozhodnou senátoři a prezident.

Přečtěte si také:
Chystaná novela exekučního řádu má výrazně ulevit soudům
Šéf justice: Novele exekučního řádu musí předcházet debata
Exekutory čekají přísnější kontroly

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme