V Berlíně začíná výstava k výročí vzniku Spolkové republiky Německo

Šedesát let, šedesát děl. Tak se jmenuje unikátní výstava k blížícímu se kulatému výročí vzniku Spolkové republiky Německo. Expozici dnes v Berlíně slavnostně zahájí kancléřka Angela Merkelová. Vystavované malby, sochy nebo fotografie jsou jednak tím nejlepším, co slovutní němečtí umělci vytvořili. Podle našeho zpravodaje Jiřího Hoška jde ale taky o zachycení specifického poválečného vývoje země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Berlína

Centrum Berlína | Foto: Jiří Hošek

Jakýmsi neoficiálním podtitulem expozice, která v Martin Gropius Bau vznikla za rekordní čtyři měsíce, je na první poslech málo srozumitelná formulka 'paragraf 5, odstavec 3'. Právě na tomto místě ústavy Spolkové republiky Německo se píše o svobodě umění, vědy a výzkumu.

"Za každý rok jsme vybrali jedno ústřední, klíčové dílo, které doprovázejí 3, 4 díla doplňková. Návštěvník musí získat představu, co umělci v té době tvořili," vysvětluje jeden z mluvčích kuratoria výstavy Walter Smerling.

Autoři expozice se postarali taky o to, aby si Berlíňané, ale hlavně turisté třeba takový Beuysův plstí potažený klavír zasadili do správného historického kontextu.

"Fialovou barvou jsou vyznačené takzvané mediální prostory. Můžete v nich vidět 60 krátkých filmů o nejdůležitějších událostech toho kterého roku. Uprostřed místnosti pak najdete interaktivní stůl, na kterém se dozvíte nejen něco o vystavovaných dílech, ale taky o uměleckých proudech a dějinách umění," vysvětluje architekt Andreas Wiek.

O to, aby umění šedesáti let SRN bylo srozumitelné a pochopitelné skutečně pro každého, se stará mediální partner akce. Tím překvapivě není týdeník Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, případně jiný intelektuální list, nýbrž bulvární a nejčtenější německý deník Bild. Na jeho stránkách se po šedesát dní všech 60 děl berlínské výstavy představuje."

"Tohle téma zrovna není tím nejbližším a nejjednodušším pro naše čtenáře. Přesto jsme do projektu vstoupili. Proč? Náš deník se jmenuje Bild, obraz, a ne text nebo titulek. Je tedy jasné, že uměleckou historii našeho státu představujeme pomocí obrázků. Autory článků jen prosíme, aby psali jednoduchým jazykem a nepoužívali cizí slova," vtipkuje Nicolaus Fest z Bildu.

Ani tato reprezentativní výstava, která potrvá do 14.června tohoto roku, se neobešla bez kontroverzí. Jeden proud kritických hlasů poukazoval na skutečnost, že mezi vybranými umělci je minimum žen.

Jiným se zase nelíbí, že expozice nezachycuje umění bývalé NDR. Na to konto profesor Iden z kuratoria suše konstatuje: "Nevím o tom, že by východoněmecká ústava měla svůj paragraf 5 garantující svobodu umění."

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme