Izrael hrozí státům Evropské unie kvůli kritice Netanjahuovy vlády

Pokud země Evropské unie nepřestanou kritizovat politiku Izraele vůči Palestincům, židovský stát zablokuje evropskou účast na mírovém procesu. S takovou hrozbou se Izrael v těchto dnech obrací na evropské vlády. Informuje o tom deník Ha'arec, podle kterého je hlavním terčem izraelské nevole eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské domy pod Olivovou horou

Izraelské domy pod Olivovou horou | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Právě Benita Ferrero-Waldnerová nedávno řekla, že nová izraelská vláda Benjamina Netanjahua se musí zavázat k úsilí o vznik palestinského státu, a že musí skoncovat s výstavbou židovských osad na okupovaných územích.

Eurokomisařka prohlásila, že bez toho židovský stát nemůže počítat se zamýšleným povýšením vztahů s Evropskou unií. Izraelská diplomacie teď sonduje, které státy sdílejí tento postoj, a které ani kontroverzní Netanjahuova politika neodradila od podpory Izraele.

Například český premiér Mirek Topolánek minulý týden v Jeruzalémě prohlásil, že Praha dál prosazuje sbližování s Izraelem.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme