Izrael hrozí státům Evropské unie kvůli kritice Netanjahuovy vlády

Pokud země Evropské unie nepřestanou kritizovat politiku Izraele vůči Palestincům, židovský stát zablokuje evropskou účast na mírovém procesu. S takovou hrozbou se Izrael v těchto dnech obrací na evropské vlády. Informuje o tom deník Ha'arec, podle kterého je hlavním terčem izraelské nevole eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelské domy pod Olivovou horou

Izraelské domy pod Olivovou horou | Foto: Martina Mašková | Zdroj: Český rozhlas

Právě Benita Ferrero-Waldnerová nedávno řekla, že nová izraelská vláda Benjamina Netanjahua se musí zavázat k úsilí o vznik palestinského státu, a že musí skoncovat s výstavbou židovských osad na okupovaných územích.

Eurokomisařka prohlásila, že bez toho židovský stát nemůže počítat se zamýšleným povýšením vztahů s Evropskou unií. Izraelská diplomacie teď sonduje, které státy sdílejí tento postoj, a které ani kontroverzní Netanjahuova politika neodradila od podpory Izraele.

Například český premiér Mirek Topolánek minulý týden v Jeruzalémě prohlásil, že Praha dál prosazuje sbližování s Izraelem.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme