Novinky v prodeji léků s pseudoefedrinem provázejí problémy

Od pátku koupíme léky na klasickou chřipku jen v omezeném množství a proti kartičce pojištěnce a občanskému nebo řidičskému průkazu. Na změny je připravená ale jen třetina lékáren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékárna

lékárna | Foto: Marián Vojtek

Novinky v prodeji léků s pseudoefedrinem provázejí problémy. Nechce je podpořit Česká lékárnická komora, potvrdil její mluvčí Aleš Krebs. "My chceme, aby celý systém byl uveden do souladu s právním systémem České republiky. Ten soulad v tuto chvíli posuzuje Úřad pro ochranu osobních údajů, jeho stanovisko stále ještě není známé. Tudíž ani my nemůžeme doporučit lékárnám, aby se bez tohoto stanoviska připojily."

Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martina Beneše je ale připojení se k novému prodeji léků s s pseudoefedrinem pro lékárny povinné. Pacienti v takových zařízeních podle něj dostanou lék s podobným účinkem, ale bez pseudoefedrinu. "Pokud lékárna není připojena, ačkoli má tuto povinnost stanovenou ze zákona, zcela jistě lékárník nabídne jiný podpůrný přípravek nebo doporučí pacientovi návštěvu lékaře."

Od pondělí začne Státní ústav pro kontrolu léčiv lékárny kontrolovat. Těm nepřipraveným hrozí půlmilionová pokuta.

Marika Táborská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme