Evropa je podle expertů na hrozbu nového typu chřipky připravena

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že na takzvanou prasečí chřipku by měli lidé umírat v masovém počtu. Na schůzce v Lucemburku se na tom shodli ministři zdravotnictví zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svět se obává pandemie chřipky

svět se obává pandemie chřipky | Zdroj: ČTK

Šéfka českého rezortu zdravotnictví Daniela Filipiová zdůraznila, že nemocí se může nakazit velký počet lidí. Podle vědců se ale zatím zdá, že většina postižených nemá vážné příznaky a na léčbu reagují dobře.

"Vědci sami řekli, že tento virus má pandemický potenciál. To neznamená, že způsobí smrtící pandemii, ale může onemocnět nezvykle velké množství lidí. A to, co my děláme, tak je prevence. Abychom zabránili nákaze velkého počtu lidí, a tudíž zabránili tomu, aby ten virus eventuálně i zmutoval a měl další, vážnější pandemický charakter," uvedla Filipiová.

Ministři sedmadvacítky se v Lucemburku shodli na tom, že Evropa si tváří v tvář hrozbě prasečí chřipky vzájemně pomůže. Pokud by jeden stát nákaza rozsáhle postihla, ostatní se s ním podělí o své zásoby antivirotik.

Podle zdravotnických expertů je Evropská unie připravena hrozbě čelit. A to nejlépe ze všech oblastí na světě. Členské země se teď budou vzájemně informovat o přijatých opatřeních.

Ministryně Filipiová podle svých slov na schůzce nezaregistrovala, že by některé země Unie chtěly zakázat lety do nejvíce postižených oblastí. Původně to navrhovala Francie, ale pak od toho ustoupila.

Související příspěvky:
Prasečí chřipka proniká do dalších zemí, Česku se zatím nákaza vyhýbá
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň
V Česku prasečí chřipka zatím není, potvrdily testy
Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Marika Táborská, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme