Nový virus chřipky dorazil do Asie, Čína ruší lety do Mexika

Čína zrušila přímé lety do Mexika. Podle agentury Nová Čína opatření souvisí s prvním případem nákazy novou chřipkou v Asii - onemocnění zjistili u Mexičana, který přes Šanghaj přiletěl do Hongkongu. Čínská vláda zároveň vydala pokyn, aby šli do karantény všichni lidé, kteří s nakaženým pasažérem cestovali jedním letadlem. Karanténa se týká i 300 klientů a personálu hotelu, kde nemocný Mexičan krátce pobýval. Východy z hotelu uzavřeli policisté s ochrannými rouškami. Budovu nesmějí opustit ani zaměstnanci, ani hosté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Mexico City nosí roušky jako prevenci proti infekci prasečí chřipky

Lidé v Mexico City nosí roušky jako prevenci proti infekci prasečí chřipky | Zdroj: ČTK

Kromě případu z Hongkongu dnes přibyl i nakažený v Jižní Koreji. Tam lékaři potvrdili infekci u ženy, která se v polovině dubna vrátila z Mexika. Výskyt nového chřipkového viru nově ohlásila i Itálie. Pozitivní test měl pacient ve středoitalském Toskánsku, taktéž po návratu z Mexika. První dva potvrzené případy má i Francie, rovněž u osob, které v Mexiku nedávno pobývaly. Počet zemí s prokázaným výskytem nového chřipkového viru se tak blíží dvacítce.

Mexické úřady dnes oznámily už 16 potvrzených úmrtí. Zároveň ale snížily odhadovaný počet úmrtí na nový virus chřipky A(H1N1) ze 176 na 101. Počet obětí tak podle mexických úřadů v podstatě odpovídá počtu lidí, kteří obvykle nepřežijí běžnou sezónní chřipku. V zemi je nyní evidováno téměř 400 případů podezření na tuto nákazu.

Hrozba pandemie prasečí chřipky má nečekané dopady také v politické rovině. Na Blízkém východě donutila k odborné spolupráci zdravotnické experty a diplomaty z Izraele, Palestiny, Egypta a Jordánska. Koordinační schůzku měli v Jeruzalémě.

Izrael nabídl pomoc s vyhledáváním nemocných Jordánsku a palestinské autonomní vládě. Vzorky od lidí s podezřením na nákazu mohou arabské vlády posílat do telavivských laboratoří. Jediné dva nemocné v regionu přitom hlásí samotný Izrael a vyšetřuje i několik dalších lidí. Jordánsko mezitím začalo kontrolovat turisty, kteří do země přijíždějí ze židovského státu.

Koordinační schůzku hostila jeruzalémská pobočka Světové zdravotnické organizace. Trvala skoro pět hodin. Jejím hlavním závěrem je, že si zúčastněné strany budou hlavně vyměňovat informace, aby k ohniskům prasečí chřipky nepřibyl i Blízký východ

K tématu si můžete také přečíst:
Německo hlásí první případ přenosu prasečí chřipky z člověka na člověka
Izrael prověřuje na prasečí chřipku křesťanské poutníky z Mexika
Evropa je podle expertů na hrozbu nového typu chřipky připravena
Prasečí chřipka proniká do dalších zemí, Česku se zatím nákaza vyhýbá
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň
V Česku prasečí chřipka zatím není, potvrdily testy
Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme