Česku se zatím vyhýbá nová chřipková nákaza

V České republice zatím zřejmě nikdo neonemocněl novou chřipkou, zvanou prasečí. Po návratu ze zahraničí se dosud nechalo vyšetřit 41 lidí. U 14 z nich lékaři infekci rovnou vyloučili, u 27 případů ještě čekají na definitivní výsledky vyšetření. Příznaky ale ukazují na negativní závěry. Všichni vyšetřovaní lidé se vrátili buď z epicentra nákazy Mexika nebo z druhé nejvíc zasažené země Spojených států amerických.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexické zdravotnické hlídky

Mexické zdravotnické hlídky | Zdroj: ČTK

V našich nemocnicích je teď pět dosud definitivně nevyšetřených lidí, po dvou pacientech v Ostravě a v Praze, jeden na infekčním oddělení v Českých Budějovicích. Další jsou v domácí izolaci. V žádném z dosud hlášených podezření se nejedná o přenos z člověka na člověka.

V neděli ráno v 9 hodin má do Prahy na ruzyňské letiště přiletět první charterový letoun s českými turisty ze země původu nového viru - Mexika. Rekreovali se v letovisku Cancún na poloostrově Yucatán. Jde o první hromadný návrat, předtím se z první zasažené země vraceli jen individuální turisté. Teď jich bude najednou 180.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta je čeká mimořádná kontrola. Příletovou halou, jak je obvyklé, vůbec neprojedou:: "Vystoupí mimo halu, půjdou přibližně po dvaceti lidech přes termovizní kameru, která je vyšetří, mají-li zvýšenou teplotu. Ti, o kterých si budeme myslet, že by mohly být jejich příznaky podezřelé, budou transportování do nemocnice na Bulovce."

Lidí, kteří přijíždějí z Mexika do Česka individuálně, se ale žádná kontrola hygieniků netýká, připustil Michael Vít. Záleží tak na víceméně nich: "Jsou upozorňováni na letištích a v letadlech, aby v případě, že se setkali s možnou situací nákazy, vyhledali lékaře. Například jsme se dozvěděli od německých cestovních kanceláří jména a telefony českých klientů. Tyto cestující jsme během jednoho dne dohledali, vyšetřili a zjistili, že jsou negativní."

Nová nákaza, označovaná A(H1N1) a šířící se z Mexika, už byla potvrzená v 19 státech, naposled ve dvou evropských zemích Itálii a Irsku, dál v Jižní Koreji a Kostarice. Onemocnění prasečí chřipkou se celkem eviduje u 650 lidí. Téměř dvě třetiny z nich jsou v Mexiku. V Evropě mají nejvíc případů - po 15 - Španělsko a Velká Británie.

Světová zdravotnická organizace ale zatím nikde mimo severní polovinu amerického kontinentu neeviduje masivní šíření viru nové chřipky, označované jako A(H1N1). Proto nevidí důvod zvýšit stupeň varování před pandemií, takže zůstává na pátém stupni z šestimístné škály.

Novou chřipku sledujeme od začátku:
Nový virus chřipky dorazil do Asie, Čína ruší lety do Mexika
Německo hlásí první případ přenosu prasečí chřipky z člověka na člověka
Izrael prověřuje na prasečí chřipku křesťanské poutníky z Mexika
Evropa je podle expertů na hrozbu nového typu chřipky připravena
Prasečí chřipka proniká do dalších zemí, Česku se zatím nákaza vyhýbá
První případ prasečí chřipky má zřejmě i Německo
WHO zvýšila varování před novou chřipkou na druhý nejvyšší stupeň
V Česku prasečí chřipka zatím není, potvrdily testy
Nový typ chřipky zabil v Mexiku už 150 lidí, dorazil i do Evropy
Virus prasečí chřipky má v Mexiku 81 obětí, v EU zatím nákaza není
USA hlásí další případy prasečí chřipky

Jana Zemanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme