USA požádaly Německo o přijetí konkrétních vězňů z Guantánama

Spojené státy adresovaly Německu poprvé konkrétní prosbu, aby přijalo některé z osob vězněných na americké základně Guantánamo. Složky deseti lidí původně podezřelých z terorismu předal v Berlíně zmocněnec americké vlády Dan Fried.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prověřování jednotlivých případů bude mít na starosti spolkové ministerstvo vnitra. Není přitom jasné, jak dlouho tento proces potrvá.

Právě šéf resortu vnitra Wolfgang Schäuble má proti přijetí vězňů v Německu značné výhrady. Argumentuje hlavně možným bezpečnostním rizikem, které lidé věznění na Guantánamu představují.

Mluvčí spolkového ministerstva zahraničí zdůraznil, že se v jednotlivých případech musí taky prokázat, že se dotyčné osoby nemohou vrátit do zemí svého původu ani se nemohou zdržovat ve Spojených státech. Zastáncem přijetím vězňů z humanitárních důvodů je německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Přečtěte si také:
EU je nejednotná v odpovědi na americkou výzvu k přijetí vězňů z Guantánama
Evropa požaduje informace o vězních z americké základny Guantánamo
Bývalý vězeň z Guantánama viní Američany z mučení
Americký soud komplikuje propuštění vězňů z Guantánama
Poslední soud na americké základně Guntánamo skončil
Přijetí vězňů z Guantánama zvažuje i Maďarsko
Europarlament: Unie by měla přijmout některé vězně z Guantánama
Vondra s europoslanci debatoval o možnosti přijmout vězně z Guantánama

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme