Ještě dnes čekáme jména nových ministrů

Nový kompromis si dohodli nastupující premiér překlenovací letní vlády Jan Fischer a vedoucí politici Občanské demokratické strany, České strany sociálně demokratické a Strany zelených. Mirek Topolánek, Jiří Paroubek a Martin Bursík nově navrhnou jména na posty některých ministrů včetně horkých křesel šéfů financí, průmyslu nebo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi Mirek Topolánek a designovaný premiér Jan Fischer

Premiér v demisi Mirek Topolánek a designovaný premiér Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Nové nominace na členy úřednického kabinetu se mají oficiálně objevit nejpozději během dneška. Nové politické rozdělení návrhů na překlenovací ministry znamená, že sociální demokraté jich navrhnou osm, občanští demokraté sedm a zelení dva.

Podle dohody designovaného předsedy vlády Fischera, Topolánka, Paroubka a Bursíka se nová vláda nezmenší o post ministra pro lidská práva, zruší se jen ministerské místo šéfa Legislativní rady vlády. Jeho práci převezme nový ministr spravedlnosti.

Už se objevily spekulace, na toto místo po Jiřím Pospíšilovi budou občanští demokraté znovu navrhovat advokátku Danielu Kovářovou (44), ředitelku Justiční akademie v Kroměříži. Další zdroje uvádějí, že nominovanými na šéfy resortů financí a průmyslu by se mohli stát nynější náměstci Eduard Janota a Martin Tlapa.

Nejpříměji se zatím vyjádřila Strana zelených. Její šéf Martin Bursík souhlasně odpověděl na otázku, jestli si přeje setrvání Michaela Kocába na místě ministra pro lidská práva a menšiny. Současně potvrdil opětovnou nominaci vysokého českého úředníka Evropské komise Ladislava Mika na šéfa resortu životního prostředí.

NERV bude pracovat i pod Fischerem

Další dohodou uplynulých hodin je, že Národní ekonomická rada vlády, sestavená před nedávnem, bude pracovat i pro úřednický kabinet Jana Fischera. Výjimkou je pouze Martin Jahn, který se členství v radě vzdal kvůli pracovnímu vytížení. Uvedli to společně premiér v demisi Mirek Topolánek a designovaný premiér Jan Fischer. Takzvaný NERV vznikl jako poradní orgán Topolánkovy vlády pro období krize. Rada má například pomoci nové vládě sestavit rozpočet na příští rok nebo zahájit širší diskusi o zavedení eura.

Designovaný premiér se se členy NERVu seznámil a přivítal jejich ochotu ke spolupráci. Mluvilo se už o nejbližších úkolech NERVu. Za hlavní prioritu Fischer označil přípravu rozpočtu. "Bude to velmi těžký proces, abychom si nezpůsobili vlastní problémy, makroekonomickou distorzi v následujících letech. Budeme na sebe muset být velmi přísní. Proto prvními k debatě budou parametry rozpočtu, jejich smysluplnost, obhajitelnost, průchodnost."

Odlišné nominace minulostí?

Rozkol ohledně sestavování nového kabinetu nastal, když se nastupující premiér Jan Fischer rozhodl vybrat tři jiné kandidáty na obsazení postů ministra financí, průmyslu a spravedlnosti, než byly původní návrhy politických stran.

Tato předcházející Fischerova vlastní nominace někdejšího šéfa ČEZu a nynějšího předsedy Svazu průmyslu Jaroslava Míla na post ministra financí překlenovací vlády je teď ,mrtvá'. V České televizi to řekl odstupující premiér Mirek Topolánek.

"Reprezentuje velmi silnou skupinu průmyslu a obchodu. Má celkem vyhraněné názory. Vyjadřoval se vždy velmi ostře. Nemám pocit, že by například sociální demokracie s jeho nominací souhlasila. V tomto smyslu je to takzvaná mrtvá nominace. Znovu opakuji, že to není osobně proti němu. Tato vláda takto vzniká, takto kompromisně vzniknout musí."

Podle vyjádření Jana Fischera se dodrží termín 8. května, kdy by prezident republiky měl jmenovat novou vládu. Potvrdil slib, že mu do té doby předloží návrh sestavy letního kabinetu, který by měl dovést Českou republiku k předčasným podzimním volbám.

O vývoji vládní krize si můžete přečíst:
Nastupující premiér Fischer protlačuje vlastní kandidáty
Fischer svým návrhem na složení vlády rozladil šéfy stran
První nominovanou kandidátkou do nové vlády je Dana Jurásková
Novou vládu jmenuje prezident 8. května
Další ministerští kandidáti představili premiérovi své priority
Premiér Fischer jednal s dalšími kandidáty na ministry v nové vládě
Jan Fischer zahájil sérii schůzek s kandidáty na ministry úřednické vlády
M. Pecina pro Radiožurnál: Můj úkol na ministerstvu musí mít smysl
Seznam kandidátů na ministry úřednické vlády je kompletní
Čunek: Lidovci budou od 9. května v opozici
Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem
Několik lidoveckých poslanců podepsalo dohodu o vládě
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Jana Zemanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme