Turista se v Mexiku prasečí chřipkou nenakazil, potvrdily testy

Turista, kterého čestí lékaři v neděli po příletu z Mexika preventivně hospitalizovali na pražské Bulovce, nemá prasečí chřipku. Negativní výsledek testů dnes potvrdila Národní referenční laboratoř.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opatření proti prasečí chřipce

Opatření proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

"Pacient k nám dorazil z mexického Cancúnu, jeho výsledky byly potvrzeny jako negativní," řekla primářka infekčního oddělení Hana Roháčová. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta už byl proto z Bulovky propuštěn.

Na Bulovce ale stále leží pět pacientů, u kterých lékaři prověřovali možné podezření na nákazu novým druhem chřipky. Podle Roháčové jsou u tří výsledky negativní a ani u dalších dvou se potvrzení nemoci neočekává. Všechny pacienty s největší pravděpodobností co nevidět propustí.

V neděli se z Mexika vrátily přímým spojem dvě stovky turistů, kvůli obavám z možné nákazy prasečí chřipkou museli ihned po přistání na Ruzyni projít lékařskou kontrolou. Vedle muže, který byl se zvýšenou teplotou odeslán rovnou do nemocnice, musí dalších šest cestujících zůstat v domácí karanténě. "I u těch šesti, které jsme dávali na virologické vyšetření, zatím nic nesvědčí pro to, že by měli býti prvními případy tohoto onemocnění v České republice," uvedl dnes Michael Vít.

Nový druh chřipky dosud prokazatelně postihl téměř 1000 lidí z dvaceti zemí a způsobil smrt 26 z nich. Zatím poslední zemí, která ohlásila nákazu virem A(H1N1) u člověka, je Portugalsko. V samotném Mexiku, kde epidemie propukla, stoupl počet nemocných na 590 a počet obětí na 25. Mexické úřady přesto hovoří o postupné stabilizaci situace.

Kolem nové chřipky utichl povyk - předčasně, jak varuje Světová zdravotnická organizace? Debatovali jsme s odborníky v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Přečtěte si také:
Po návratu z Mexika je jeden turista na Bulovce, šest v karanténě

Martin Hromádka, Petr Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme